2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Marad a kánikula: jövő keddig meghosszabbították a hőségriasztást

A korábban szombat éjfélig elrendelt, az egész ország területére érvényes harmadfokú hőségriasztás meghosszabbításáról döntött az országos tisztifőorvos – áll a katasztrófavédelem pénteken kiadott közleményében. A legmagasabb fokú hőségriasztás így július 26-a, jövő kedd éjfélig marad érvényben.

A tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlását figyelembe véve hozta meg a döntését.

A népegészségügyi hatóság és a Katasztrófavédelem a közleményben számos jó tanácsot ajánl az emberek figyelmébe. Felsorolunk néhányat ezek közül:

- kerüljük a megerőltető fizikai munkát és a sportolást, futást, kerékpározást a legmelegebb órákban;

- vigyünk magunkkal folyadékot, figyeljünk testünk hűtésére

- ahol van, ott használjunk párakaput

- aki nem tudja a lakást hűteni, langyos vízzel tusoljon

- napon parkoló autóban ne csak gyermekeket és állatokat ne hagyjanak, hanem öngyújtót, sprayt, oldószereket, hígítókat, alkoholtartalmú fertőtlenítőket sem.

A közlemény arra is emlékeztet, hogy a nagy szárazság miatt az ország egész területén tilos tüzet gyújtani. „A hőség és a szárazság miatt naponta így is átlagosan száz tűz keletkezik, némelyik több száz hektáron pusztít” – olvasható a közleményben.

Az időjárás-előrejelzések szerint a következő napokban nemcsak kitart, hanem egyes régiókban fokozódik is a kánikula: egyes prognózisok szerint szombaton egyes dél-alföldi területeken akár 42-44 fok is lehet. Az Időkép.hu adatai szerint pénteken kora délután Szentesen 38,6, míg a fővárosban, a III. kerületi Testvérhegyen 38,7 Celsius-fokot mutattak a hőmérők, és az ország leghűvösebb pontján, az Ajka közelében lévő dobai Szent István kilátóban is csaknem 30 fok volt.

A MÁV már a hőségriasztás meghosszabbítása előtt arra figyelmeztetett, hogy a hőség miatt késhetnek a vonatok, ezért arra kért mindenkit, hogy a hétvégén csak a legszükségesebb esetben induljanak útnak. A BKV szintén felhívta az utasok figyelmét a várható forróságra, közleményük szerint „a nem klimatizált járművekben extrém forróság lehet, ezért javasoljuk, hogy minden utasnál legyen megfelelő mennyiségű ivóvíz”. A cég azt is ígéri, hogy „a járművek klímaberendezéseinek üzemképességére kiemelt figyelmet fordítunk”.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató