2022. augusztus 19. - Huba
EUR : 406.92
USD : 400.08
Időjárás ikon37°22°

Rétvári Bence: Magyarország segít az Ukrajnában rekedt gabona szállításában

Rétvári Bence hangsúlyozta, igyekeznek jogilag és fizikailag is gördülékennyé tenni a folyamatot. Kiemelte, a vámeljárást egyszerűsítették és meggyorsították. Példaként említette, hogy az Ukrajnából érkező gabona szállításánál elegendő egy nyilatkozattal igazolni az áru származási helyét.

A növényegészségügyi eljárást is egyszerűbbé tették, hogy gyorsabb legyen az átrakodás, és hozzátette, a rendőrök, a vonatkozó előírások betartása mellett, 10-15 perc alatt elvégzik a feladatukat szerelvényenként. Megjegyezte, hogy a gabonaszállító szerelvényeket rendkívül felgyorsított eljárási rendben fogadják, a különböző eljárások nem vesznek igénybe 1-1,5 óránál többet.    

Az államtitkár elmondta, az átrakó helyeken folyamatos munkarendben dolgoznak: a MÁV nyolc vágányt megerősített és állított újra szolgálatba. Az elmúlt négy hónapban öt és félszeresére növekedett az átrakó kapacitás a Záhony Portnál és a környező átrakodó állomásokon, és a meglévő átrakodó eszközök mellé mobil átrakodókat is szolgálatba állítottak.

Az állami mellett magán átrakodó kapacitások is működnek. Kifejtette, Magyarország ezzel is hozzájárul ahhoz, hogy az Ukrajnában rekedt gabona minél nagyobb mennyiségben jusson elszárazföldön Európába, a kikötőkbe, a célállomásokra.

Magyarország mindent megtesz azért, hogy az ukrán szállítmányok a világ minden részére eljussanak, ezzel enyhítsék azt az élelmiszerválságot a világban, amelyet az ukrán-orosz háború okoz”
– tett hozzá.

Ezzel is segítenek abban, hogy az Ukrajnában idén megtermelt gabona a raktárakba kerülhessen - sorolta az államtitkár.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató