2022. augusztus 13. - Ipoly
EUR : 393.04
USD : 381.48
Időjárás ikon30°19°

Orbán kemény és őszinte szavai: Ukrajna soha nem fog háborút nyerni

Orbán: az Uniónak nem az oroszok vagy ukránok oldalára kellene állnia, hanem közéjük
 
A magyar GDP összevetve a nagy európai országokéval, szerénynek mondható, a hadseregünk sem a legnagyobb. Lehet, hogy átlátjuk a helyzetet, tisztánlátásunk, de a háború kérdésében keveset számít, az erőjáték.

Azt az illúziót nem érdemes dédelgetni, hogy befolyásoljuk a tanácsainkkal, de minden vitában morális kérdés: meg kell próbálni elmondani, és megpróbálni rávenni a nyugatiakat, hogy dolgozzanak ki egy új stratégiának. Mind a négy defektes kereket ki kell cserélni, utalt a korábbi mondatára.

Béketárgyalás, jó békeajánlat – erre lenne szükség szerinte. Az Uniónak nem az a dolga, hogy az oroszok vagy ukránok oldalára álljon, hanem, hogy közé álljon, mondta.

Amerika elvesztette a képességét, hogy kijelölje a Gonosz Birodalmát
 
„A világ nemhogy nincs velünk, hanem demonstratíve nincs velünk” – mondta Orbán, aki szerint az amerikaiak elvesztették azt a képességüket, hogy kijelöljék a Gonosz Birodalmát, és mindenkit felszólítsanak, hogy csatlakozzanak hozzájuk a gonosz elleni harcban. A miniszterelnök szerint ez most nem sikerül a nyugatnak az oroszokkal szemben, India, Kína nem áll az USA mellé ebben a konfliktusban.

Orbán: Ukrajna sosem fog háborút nyerni Oroszország ellen angolszász kiképzőkkel, nyugati fegyverekkel
 
A háborúban a nyugati stratégia 4 pillérre épül, mondta Orbán:

- az első, hogy Ukrajna angolszász kiképzőkkel, nyugati fegyverekkel háborút nyerhet Oroszország ellen

- a második, hogy a szankciók legyengítik Oroszországot, destabilizálják a vezetést

- a szankciók gazdasági következményeit kezeljük, nekik fáj jobban, nekünk kevésbá

- a világ felsorakozik majd mögöttünk, mert nekünk van igazunk.

Helyette úgy áll, hogy olyan kocsiban ülünk, aminek mind a négy kereke defektet kapott – fogalmazott. Nyilvánvaló, hogy a háborút így nem lehet megnyerni. Az ukránok sosem fognak háborút nyerni nyugati kiképzőkkel, nyugati fegyverekkel az oroszokkal szemben. A világ pedig nemhogy nincs velünk, hanem demonstratívan nincs velünk, mondta.

Ha Trump lett volna az amerikai elnök és Merkel a német kancellár, nem lenne háború
 
A miniszterelnök arról is beszélt, miért tört ki igazából az orosz-ukrán háború. Szerinte az oroszok világos biztonsági igáényt fogalmaztak meg, ezt le is írták, elküldték az amerikaiaknak és a NATO-nak is. Az oroszok azt kérték, hogy Ukrajna sose legyen NATO-tag. Ezt a nyugat elutasította, azt mondták, a NATO a nyitott aktók politikáját folytatja, bárki kérheti a felvételét.

Orbán szerint ez a visszautasítás okozta, hogy most az oroszok fegyverrel akartnak érvényt szerezni annak, aminek tárgyalással nem tudtak.

A miniszterelnök azt is mondta, hogy ha a kritikus pillanatban Trump lett volna az amerikai elnök, és Angela Merkel a német kancellár, akkor ma nem lenne háború.

Orbán: Oroszország soha nem fogja megtámadni a NATO-t
 
A háború kérdése a negyedik legfontosabb, folytatta Orbán. Minden háború elsődleges szempontja a tény, hogy az anyák siratják a gyerekeiket, a gyerekek pedig elveszítik a szüleiket. A magyar kormány legfőbb kötelessége, hogy magyar szülő, és magyar gyermek ne kerüljön ilyen helyzetbe.

Vannak országok, akik bírálnak minket, hogy nem vagyunk eléggé elkötelezettek az ukránok mellett, de ők messze vannak, és pénzt vagy fegyvert adnak, de mi érintettek vagyunk, 86 magyar ember halt meg abban a háborúban.

„Csak mi adtunk vért abban a háborúban, a kritizálók nem”
- mondta.

A béke az egyetlen megoldás, a háborús infláció és gazdasági válság egyetlen ellenszere is egyben.

„Ez nem a mi háborúnk. Magyarország NATO-tag, a NATO erősebb, mint Oroszország és Oroszország soha nem fogja megtámadni a NATO-t”
- mondta Orbán, aki szerint gyenge de érthető ukrán propaganda mondat, amikor ennek ellenkezőjét állítják, hiszen minél több országot akarnak bevonni.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató