2022. szeptember 26. - Jusztina
EUR : 406.29
USD : 416.58
Időjárás ikon15°12°

Zelenszkij: A háború döntő ponthoz érkezett, visszavertük az oroszokat

Volodimir Zelenszkij a Wall Street Journalnak adott interjúban méltatta nyugati szövetségeseit azért, hogy támogatják Kijevet és elviselik az üzemanyag és élelmiszerárak növekedése miatti gazdasági nehézségeket.- szemlézte a mandiner.

„Bármilyen tűzszünet, amely lehetővé teszi Oroszország számára, hogy a februári invázió óta elfoglalt ukrán területeket megtartsa, csak még szélesebb körű konfliktust ösztönözne, és lehetőséget adna Moszkva számára a következő fordulóra való felfegyverkezésre” – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Wall Street Journalnak adott interjúban.

„A háború döntő ponthoz érkezett”
Zelenszkij szerint a háború döntő ponthoz érkezett mivel a konfliktus okozta gazdasági nehézségek már az egész világot érintik, Oroszország katonai előretörése pedig lelassult, és mindkét fél kimerült az öt hónapig tartó véres harcok után.

Az emelkedő energia- és élelmiszerárak, párosulva az orosz földgázleállás lehetőségével ezen a télen azzal fenyeget, hogy Európát recesszióba taszítja, próbára téve a nyugati elszántságot, ezzel Moszkva meg akarja osztani a nyugati szövetséget – mondta az ukrán elnök, aki szerint az orosz tisztviselők többször kijelentették, hogy „reményeik szerint ezzel 

nyomást gyakorolnak az USA-ra és Európára, megfosztva Kijevet szövetségeseitől, 

és ez lehetőséget teremt Oroszország számára az elfoglalt dél- és kelet-ukrajnai területek megtartására” – részletezte Zelenszkij, majd kifejezte háláját, hogy a nehéz gazdasági helyzet ellenére is továbbra is támogatja a Nyugat Ukrajna ellenállását. „Tudom, hogy nehéz az ott élőknek is, hisz az oroszok által előidézett válság miatti árnövekedések terhe rájuk is nehezedik, de nem engedhetünk az agressziónak” – emelte ki az ukrán elnök, hozzáfűzte, hogy Moszkva mai engedménye szerinte stabilizálhatják valamelyest a piacot, de ez átmeneti.

„Putyin alábecsülte Ukrajnát”

Zelenszkij szerint Putyin csúnyán alulbecsülte Ukrajnát, emellett a közelmúltban az amerikaiak és a szövetségesek fegyverszállítmányaival sikerült visszaverni az orosz offenzívát Donbászban és stabilizálták az ukrán pozíciókat. 

„A nyugatról érkező Himars többszörös kilövésű rakétarendszerekkel és a 155 milliméteres tarackokkal

sikerült visszaverni az oroszokat.

Korábban napi 12 ezres tüzérségi lövedéket lőttek ki az agresszorok az ukrán haderőkre, akik akkor ezer-kétezer lövedékkel rendelkeztek, mára azonban napi 6 ezer lövedékkel bírnak, amíg Oroszország kezd hiányt szenvedni lőszerben és katonai erőben. A tűzerő egyensúlyának ez a változása az ukrán áldozatok számát jelentősen csökkentette. A májusi és júniusi harcok csúcspontján Ukrajna napi 100-200 katonát veszített; jelenleg napi 30 halálos áldozat és körülbelül 250 sebesült van” –szögezte le az ukrán elnök..

 

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató