2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Felmérés: júniusban is Magyarországon volt a legolcsóbb a gáz Európában

Rezsi szempontjából Budapest változatlanul a kontinens egyik legolcsóbb fővárosa – olvasható egy friss jelentésben.

Egy az osztrák szabályozó hatóság, az Energie-Control Austria és a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal megbízásából készült felmérés szerint a villanyáram kilowattórája csak Szerbiában alacsonyabb, mint nálunk.

A cég az egyes országok szolgáltatóinak és szabályozó hatóságainak adatait felhasználva gyűjtötte össze a végfelhasználói árinformációkat, amelyekből látszik:

Júniusban a legtöbbet a svédeknek kellett fizetniük egységnyi mennyiségű gázért, ahol egy kilowattórányai gázenergia 23,78 cent volt,

utánauk következett Amszterdam, ahol ez az összeg 23,19 eurócent volt, míg a bronzérmes a dán főváros lett, Koppenhágában ez 20,27 centbe került, míg Budapesten közel tizede, 2,68 cent.

Berlinben ötszörösébe kerül a gáz, mint itthon, míg Bécsben a szorzó majdnem hétszeres, míg Prágával szemben hatszor kedvezőbbek az itthoni árak. 

Bukaresttel csaknem 2,5-szeres, Varsóval és Pozsonnyal pedig kétszeres a magyar főváros árelőnye”
– jegyzi meg a jelentés.

Az áram tekintetében az olaszoknál a legdrágább a villany, ott egy kilowattóra 51,31 cent, míg Londonban 50,67, Koppenhágában ez a szám 48,61 cent. Viszonyításképp ez a szám Budapesten 9,92 eurócent, azaz 39 forint. Egyedül Belgrádban olcsóbb az áram Európát tekintve, ahol ez a szám 8,1 cent.  A pozsonyi 19,03 eurócent csak kétszerese a budapesti áramárnak, és Varsó (18,1 eurócent) is ehhez közelít. Bukarestben 16,17 eurócentet, átszámítva 65 forintot kértek el egy kilowattóráért, Zágrábban 14,76 eurócentet, nagyjából 60 forintot.

A hazai rezsicsökkentésről 

A rezsicsökkentett ár minden magyar családnak biztosított a lakossági átlagfogyasztásig, amely egy magyar háztartásnak havi 181 101 forint, éves szinten 2 174 829 forint megtakarítást jelent”
– közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ, miután megjelentek a rezsicsökkentés új szabályai.- írta a mandiner.hu.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató