2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Néhány óra alatt több mint ezer migráns ért partot Olaszországban

Ezernél több bevándorló és menekült ért partot az elmúlt órákban Olaszországban, több száz, humanitárius szervezetek hajói által a tengerből kiemelt migráns pedig a fedélzeten várakozik befogadó kikötőre - közölték vasárnap az olasz hatóságok.

Szombaton több mint hatszáz, a földközi-tengeri átkelést egy halászhajó fedélzetén megkísérő embernek nyújtott segítséget egy kereskedelmi hajó és a parti őrség Calabria partjai közelében. Őket több szicíliai városban szállították partra. A hatóságok öt ember holttestére akadtak, haláluk körülménye egyelőre tisztázatlan.

Lampedusa szigetére mintegy 522 - többek között – afgán, pakisztáni, szudáni, etiópiai és szomáliai érkezett vasárnapra virradó éjszaka bő tucatnyi hajón Tunéziából és Líbiából. Olasz médiajelentések szerint az Afrikához legközebb található sziklás szigeten lévő befogadóközpont túlterhelt. Eredeti befogadóképessége 250-300 fő, jelenleg 1200-en tartózkodnak a központban – írta az ASNA olasz hírügynökség.

A Sea Watch nevű segélyszervezet négy szombati mentési akcióról számolt be. A SeaWatch3 nevű hajón 428 ember tartózkodik, közöttük nők és gyerekek, egy hét hónapos terhes kismama és egy súlyos égési szenvedésektől szenvedő beteg - közölte a szervezet a Twitteren.  

Az OceanViking, az SOS Méditerrenée nevű szervezet hajója 87 embert emelt ki a tengerből, közülük 57 kiskorút, akiket egy bajbajutott túlzsúfolt gumicsónakon találtak a líbiai partok közelében. 2022. január 1. és július 1. között 34 ezer ember érkezett tengeri úton Olaszországba, míg 2021 ugyanezen időszakában, 25 500, 2020-ban pedig 10 900 - közölte a belügyminisztérium.  

A földközi-tengeri bevándorló útvonal a legveszélyesebb a világon. A Nemzetközi Migrációs Szervezet becslése szerint az év eleje óta 990-en haltak meg, illetve tűntek el ezen az útvonalon.

(MTI)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató