2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Nógrádi György: Ezt a háborút Ukrajna nem nyerheti meg

A Kérdezzen Nógrádi Györgytől! legfrissebb adásában Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az orosz-ukrán háború legfrissebb híreit kommentálta.

A szakértőt többek között arról kérdezte Király Tamás, az Ultrahang Youtube-csatorna műsorvezetője, hogy hogyan értékeli Vlagyimir Putyin iráni útját. Mit gondol, kik lőttek Odesszában. Illetve hogy mire lehet számítani a gabonaszállítás területén. Válságba kerülhet-e őszig Európa.

A beszélgetésből kiderült, Nógrádi György is részt vett a tusványosi szabadegyetemen, ahol meghallgatta Orbán Viktor beszédétis. Erre reflektált legelőször.

Elmondta, hogy a miniszterelnök is ráerősített mindarra, amit ők már hetek, hónapok óta mondanak, hogy

„ezt a háborút Ukrajna nem nyerheti meg.

Az európai uniós szankciós politika pedig elhibázott” – szögezte le.

„Oroszországnak van pénze”

Majd rátérek az orosz-ukrán háború fejleményeire. Nógrádi az iráni út kapcsán felidézte, hogy a megállapodás szerint Oroszország 40 milliárd dollárral támogatja az iráni kőolajipart. Ez azt jelenti, hogy „Oroszországnak van pénze” – mutatott rá.

A biztonságpolitikai szakértő az Ukrajnából történő gabonaszállítás kapcsán megjegyezte, hogy az engedmény 120 napig tart.

Ezért cserébe az Oroszországgal szembeni gabona- és műtrágya kiviteli tilalmat három évre felfüggesztették
– húzta alá Nógrádi.

Az első blokk végén, kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy míg a török külügyminiszter szerint Odessza kikötőjét nem az orosz lőtték, addig az amerikaiak azt nyilatkozták, hogy „így lehet az oroszokban megbízni”, még a megállapodás után is képesek tüzet nyitni.

Nógrádi többek között kitért arra is, hogy szerinte nem az ukrán elnök feleségének kellett volna Washingtonban azt közvetíteni és megszavaztatni a szenátussal, hogy „Oroszország egy agresszor, terrorista állam”.

 

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató