2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

A Bild is reagált Orbán beszédére: Gáz, zsidók, holokauszt

Orbán Viktor tusnádfürdői beszéde napok óta téma: volt benne szó kevert fajról, európaiságról, poszt-nyugatról és Fidesz-fröccsről is.- adja elő a Telex magát az éterben.

A beszédének volt egy olyan része is, amiben a németek „régebbi” gázfogyasztási praktikáiról értekezett.

A miniszterelnök egészen pontosan ezt mondta:

„Zárójelet nyitok, hogy az európai értékekről is ejthessek egy szót. Itt van például az Európai Unió bizottságának legújabb javaslata, ami azt mondja, hogy mindenkinek csökkentenie kell kötelezően 15 százalékkal a gázfogyasztását. Nem látom, hogy hogy kényszerítik ki, bár erre van német know how – régebbről, úgy értem. És ráadásul, hogyha ez se vezetne eredményre, és valakinek nincs elég gáza, akkor elveszik azoktól, akiknek van. Tehát az Európai Bizottság nem azt csinálja, hogy fölszólítják a németeket, hogy ne kapcsolja le az utolsó két-három, még működő atomerőművét, mert az olcsó energiát termel, hanem hagyja, hogy azt lezárják, és ha elfogy az energia, akkor majd tőlünk, akiknek van, mert betároltuk, fogják elvenni valamilyen módszerrel a gázt. Ezt magyarul einstandnak nevezik, ahogy a Pál utcai fiúkból ezt megtanultuk. Erre készülhetünk.”

A német Bild napilap erre úgy reagált, Orbán „undorító holokauszt-viccet” sütött el a náci Németországról, ahol több ezer zsidót küldtek a halálba a gázkamrákban. A momentumos Cseh Katalin is úgy reagált Orbán beszédének erre a részére, hogy „igen, ez egy vicc a gázról és a náci Németországról”.

Megkérdezte a Telex a miniszterelnök sajtófőnökét, hogy a beszédében itt pontosan mire gondolt Orbán, mire Havasi Bertalan röviden ennyit válaszolt:

„A miniszterelnök az einstandra gondolt – ld. A Pál utcai fiúk”.

 

 

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató