2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Donáth: folyamatosan nyomás alatt kell tartanunk a kormányt

„Sokan kérdezik ezt tőlem, jogosan. Mit tegyen egy átvert nemzet egy kétharmados kormány alatt, és mi a dolga ebben az ellenzéknek? Három dolgot kell ebben világosan látnunk.

1. A kormány okozta a válságot, az ő dolga megoldani is

Ezt a súlyos válságot, amibe Magyarország süllyed – és sajnos hol van még a vége – a kormány kampányhazugságai és 12 év felelőtlen gazdaságpolitikája okozta. Ezért megoldani is az ő felelősségük.

Mostanra mindenki számára világosan bebizonyították, hogy 12 év pénzbősége, felfoghatatlanul sok uniós forrás sem elég nekik ahhoz, hogy Magyarországot tartós fejlődési pályára állítsák. De ez nem jelenti azt, hogy egy nyertes választás után ne lenne megkerülhetetlen felelősségük megoldani azt, amit elhibázott kormányzásukkal az országra szabadítottak.

Helyre kell állítaniuk a költségvetés egyensúlyát, megállítani a gazdasági és társadalmi összeomlást, és működőképes formában átadni az állam irányítását a következő kormánynak. Ez alól a felelősség alól nem bújhatnak ki.

2. Folyamatos nyomás alatt kell tartanunk a kormányt, hogy a válság megoldására koncentráljon

Tüntetésekkel, sztrájkkal, polgári engedetlenséggel. Helyi és országos tiltakozásokkal. Érdekközösségeink újraszervezésével, amit látunk most például a KATA-sok esetében. Civilek és ellenzékiek összefogásával.

Nyomás alatt kell tartanunk őket, hogy a következő időszakot ne további lopásra, klientúraépítésre és felelősségkerülésre használják, hanem érdemi lépéseket tegyenek a válság enyhítése és az államcsőd elkerülése érdekében. Minden egyes elhibázott lépésük ellen hangosan és erőt mutatva kell fellépnünk, hogy ne felejtsék el, mi a dolguk. És hogy a magyar emberek se felejtsék el: egy válság közepén élünk, melynek súlyosságáért a mostani kormány a felelős.

3. Meg kell újítanunk az ellenzéket szellemi és szervezettségi szempontból

Miközben az emberek, a civilek és a pártok közösen tartják nyomás alatt a kormányt, az ellenzék előtt egy másik, legalább ennyire fontos feladat is áll. Az ellenzék szellemi megújítására és újraszervezésére van szükség. Össze kell foglalnunk és sok esetben újra kell fogalmaznunk, mit gondolunk a világról és benne Magyarországról. Egy, a kormányénál vonzóbb, világosabb és megvalósíthatóbb ajánlattal kell tudnunk előállni a magyar választók számára az ország jelenét és jövőjét illetően.

Ehhez pedig az ellenzéki oldalon el kell kezdenünk kiemelni magunk közül a legjobb szellemi teljesítményt nyújtó politikusokat, és velük együtt felkészülnünk egy ennél színvonalasabb kormányzásra. Mindenkinek megvan a maga feladata az előttünk álló időszakra.”- írta Donáth Anna a Facebookon.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató