2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Georg Spöttle: MARS II. Ukrajnának, avagy Berlin nem bír magával

Christine Lambrecht, a német honvédelmi miniszter nagyi megerősítette, hogy megérkeztek a MARS II. középhatótávolságú rakétavetők Ukrajnába, sőt, ezen felül még három Panzerhaubitze 2000 önjáró löveg is. Hétfőn is érkezett egy nehézfegyver-szállítmány, amely három Gepard légelhárító páncélost és a hozzá való lőszerből tízezer darabot tartalmazott. Az ukrán titkosszolgálat egymillió dollárt ajánlott dezertáló orosz pilótáknak, ám a tervük nem jött be.

Berlin attól reszket, hogy a tél beálltával Moszkva elzárja a gázcsapokat, ami igencsak sanszos, és a derék germánok a hideg lakásuk ablakából szemlélik majd, ahogy bezárnak munkahelyeik. Ennek – és a hatalmas infláció – ellenére öntik a pénzt és a fegyvereket Zelenszkijnek. A honvédelmi minisztérium öreg hölgye, aki már lassan Joe Biden női változata lesz, büszkén nyilatkozta szerdán a sajtónak, hogy tartotta a szavát és a harcászati eszközök már Ukrajnában vannak. Scholz kancellár pedig kezeit tördelve sopánkodott, hogy a Gazprom ismét csökkentette a szállítási volument, mert állítólag ismét karbantartási munkálatok vannak és a cég lekapcsolt egy Siemens turbinát.

Ha valaki emlékszik a régi Tarzan filmre 1932-ből, a magyar származású Johnny Weissmüllerrel és Maureen O’Sulivannel ott láthatott egy egyszerű konverzációt: „Én Tarzan, te Jane”. Úgy vélem, Berlinnek is hasonlóra van szüksége, hogy megértse: „Te küldesz fegyvert, én nem adok gázt.”Láthatóan a nyugati politikusok nem túl komplikált személyiségek. Moszkva pedig nem örül a MARS II. rendszereknek, mivel azokból nemcsak GPS-koordináták alapján tájékozódó középhatótávolságú rakétákat tudnak kilőni, hanem aknakivető rakétákat is. Utóbbiak gyalogsági vagy járművek elleni aknákat szórnak le a hadműveleti térségben, hogy megakadályozzák az ellenség előrenyomulását. A lánctalpas járműre szerelt kilövőállás 12 rakétát tud kilőni, majd maximum 50 km/h sebességgel pozíciót változtat, nehogy az ellenség bemérje és megsemmisítse.

Lambrecht néni még tudta tetézni a bajt, mert ígéretet tett Cobra típusú tüzérségi felderítő radarok szállítására is. A komoly szakmai tudást igénylő radarok kezeléséhez szükséges személyzet kiképzése már megkezdődött német laktanyákban. A Cobra érzékeli az ellenséges tüzérségi lövegeket, beméri a pontos helyzetüket, majd a GPS koordináták alapján a MARS II.-vel kilőhetik azokat. Néhány napon belül az Iris T-SLM légvédelmi rakéta kezelőszemélyzete is tanfolyamra indul Németországba, mert szeptemberben ezek a rendszerek is leszállításra kerülnek az ukrán hadseregnek. Három darab, a sérült járművek mentésére hivatott, úgynevezett „Bergepanzer” (mentőpáncélos) is érkezik az ukrán harckocsizóknak.

Az ukrán légierőnek jól jött volna néhány modern vadászgép is, ezért az SZBU ügynökei megpróbáltak orosz pilótákat megkörnyékezni, hogy dezertáljanak. Szu–34 és Tu–22M3 típusú gépek pilótáinak tettek egymillió dolláros ajánlatot, amelyet még egy európai uniós útlevéllel is tetéztek. A terv az lett volna, hogy a pilóták kapnak koordinátákat, hogy hol tudnak a radarokat és a légvédelmet megkerülve elérni egy olyan repülőteret, ahol aztán átadhatták volna a gépeiket az ukránoknak. A pilóták azonban értesítették a katonai elhárítást és a terv így megbukott.

Ha a béketárgyalások szorgalmazása helyett a nyugat továbbra is fegyvereket küld, akkor egy évekig tartó háborúra számíthatunk és egy generáció veszti életét a fronton. Ezt egyszer már láthattuk Vietnámban.

 

(Pestisrácok.hu)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató