2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Hegedüs Zsuzsi: 4 év után minden kormányt el kell küldeni, mert "elszáll az agyuk"

A miniszterelnök ex-tanácsadója az ATV-ben úgy fogalmazott: 4 év után minden kormányt el kell küldeni, mert „elszáll az agyuk”!

Mint ismert, Hegedüs Zsuzsa kedden jelentette be, hogy Orbán Viktor tusványosi beszéde miatt lemond miniszterelnöki megbízotti posztjáról. A szociológus az ATV Egyenes Beszéd című műsorában többek között arról beszélt: 2014-ig nem voltak a mostanihoz hasonló problémák,

de egy idő után kezdtek elfajulni a dolgok az Orbán Viktor vezette kormányban.

Hegedüs a beszélgetés során elárulta azt is, hogy 2010-ben az ő javaslatára Magyarország lett az egyetlen európai ország, ahol a gyűlöletbeszédet, antiszemitizmust nem szabálysértésnek tekintik, hanem bekerült a Btk.-ba, és ez, mint mondta, a miniszterelnök érdeme. Ugyanakkor hangsúlyozta:

semmi nem indokolja, hogy bármilyen gyűlöletre szító beszédet mondjon a miniszterelnök.

Tüntetett a gyermekvédelmi törvény ellen

Mint mondta, 2010-ben a Fidesz megörökölt egy katasztrofális költségvetést, az akkori felzárkóztatási stratégiában Orbán Viktor mögötte állt. Felidézte, hogy a miniszterelnök teljes szabadságra kérte fel,

de ő kiment tüntetni az úgynevezett gyermekvédelmi törvény ellen is, ami szerinte homofób.

2014-ig ilyen problémák nem voltak, de mint fogalmazott, 4 év után minden kormányt el kell küldeni, mert „elszáll az agyuk”. 

„Szíven szúrta a kormányfőt”

Szerinte a Fidesz megpróbált mindent azonnal bebetonozni, 2012-re kimászott az ország a költségvetési gödörből, addig volt egy nagyon jó közös munka, mert nagy volt a baj, de utána kezdtek elfajulni a dolgok. Ami miatt meg akart szólalni, az a „homofób-törvény” volt, de nem tette, mert úgy érezte, addig nem teheti, amíg nem fejezi be a felzárkóztatási stratégiát.

Orbán Viktor válaszából azt érezte ki, hogy szíven szúrta a kormányfőt az ő lemondása,

de hangsúlyozta: nem írta azt, hogy Orbán személyesen rasszista, azt viszont leírta, hogy az, hogy egy miniszterelnök kiálljon, és korrigálja azt, amiből balhé van, elvárható.

Szerinte az a fontos, hogy a közvélemény mozduljon meg. Mint fogalmazott, valahol „ki kell rekeszteni a kirekesztő viselkedést”,ennek lentről kell jönnie, a kisemberek szintjéről. Hegedüs Zsuzsa reméli, hogy azok az erők, személyek, akik ehhez az ügyhöz közel állnak, és a civilek, akiknek ez fontos, hajlandóak lesznek valahogy kifejezni ezt. 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató