2022. augusztus 20. - István
EUR : 406.85
USD : 403.26
Időjárás ikon25°19°

Rendkívüli EP-ülést szorgalmaz Guy Verhofstadt Orbán Viktor beszéde miatt

Rendkívüli európai parlamenti (EP-) ülést szorgalmaz Guy Verhofstadt liberális EP-képviselő Orbán Viktor miniszterelnök tusványosi beszéde kapcsán, amely szerinte az európai történelem legsötétebb napjait idézi. A volt belga kormányfő képviselői aláírások begyűjtésével igyekszik megteremteni a lehetőséget az ülés megtartására, amely a jogalkotási szünet idejére esne.

– Az elmúlt napokban a magyarországi Orbán-kormány újabb lépést tett a rossz irány felé. Már a különleges jogrend azonnali alkalmazása is aggasztó jele volt annak, milyen állapotban van a demokrácia az országban. Orbán Viktor kormányfő e heti szavai pedig azzal kapcsolatban, hogy „nem akarnak kevert fajúvá válni”, még inkább túllépnek a határon – írta meg Verhofstadt Roberta Metsolának, az Európai Parlament elnökének címzett levelében.

Ahogyan arról lapunk is beszámolt, a baloldal napok óta Orbán Viktort támadja, amiért tusványosi beszédében a faj szót használta, amikor úgy fogalmazott: „a Kárpát-medencében mi nem vagyunk kevert fajúak, és nem is akarunk kevert fajúvá válni”. Azóta a baloldal össztűz alá vette az elhangzottakat, pedig a faj szó, valamint az önazonosság védelme szinte az összes jelentős emberi jogi egyezményben megjelenik.

Ez egyértelműen sérti az európai szerződésekben lefektetett normákat és értékeket, és az európai történelem legsötétebb napjaira emlékeztet

 – tette hozzá a liberális politikus. Guy Verhofstadt továbbá úgy fogalmazott: 

„Az Európai Unió nem engedheti meg, hogy elszaporodjon az ilyen retorika, és nem engedhetjük meg azt sem – különösen a jelenlegi geopolitikai feszültségek közepette –, hogy az ilyen nyíltan rasszista és antidemokratikus programot hirdető vezetők döntsenek az uniós politikáról. Minden rendelkezésünkre álló eszközt be kell vetnünk.”

Az EP-képviselő továbbá felidézte, hogy az Európai Parlament 2018-ban megszavazta az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikk szerinti eljárás megindítását Magyarországgal szemben, amellyel kapcsolatban az Európai Unió Tanácsa még nem hozott határozatot.

„Úgy gondoljuk, hogy ez a súlyos pillanat szükségessé teszi az Európai Parlament rendkívüli (plenáris vagy bizottsági) ülését, amelynek célja, hogy az Európai Unió Tanácsa és az Európai Bizottság is vállalja felelősségét a demokrácia védelmében Magyarországon és az egész Európai Unióban” – zárta levelét Guy Verhofstadt.

Az Újítsuk meg Európát EP-frakció tagja hét másik liberális képviselővel együtt nemrég petíciót indított a konszenzusos döntéshozatal, vagyis a vétójog eltörlése ellen, amely jelenleg közel jár a 7300 aláíráshoz. Verhofstadték azután rukkoltak elő a petícióval, hogy hosszas huzavona után a hatodik szankciós csomag megszavazásánál győzött a magyar érdek és a brüsszeli olajembargót csak a tengeri útvonalon szállított orosz kőolajra vetik ki. Szokásához hűen a liberális képviselő nem hagyhatta ki, hogy ne keverje bele a magyar kormányfőt: a petíció nyitóképén Orbán Viktor szerepel, vétó felirattal homlokán.

A belga politikus ugyanakkor nemcsak Magyarországot támadta ez elmúlt hetekben, ő az egyik kezdeményezője annak a bizalmatlansági indítványnak is, amelyet Ursula von der Leyen ellen kezdeményeztek. 

Az Európai Bizottság elnökének munkájával kapcsolatban azt kifogásolták, hogy a testület jóváhagyta a lengyel gazdaság újjáépítésére irányuló helyreállítási tervet. Sajtóinformációk szerint a bizalmatlansági indítványt akkor fogják majd benyújtani, amikor Von der Leyenék megkezdik a pénzek folyósítását – erre ugyanakkor még nem került sor, ugyanis Von der Leyen kijelentette, Varsó nem teljesítette az európai uniós források kifizetéséhez fűződő feltételeket. A szabályok értelmében az indítvány beterjesztéséhez a képviselők tíz százalékának aláírására, míg elfogadásához minősített többségre van szükség.

 

(Magyar Nemzet)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató