2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Felmentették Strache volt osztrák alkancellárt a korrupciós vádak alól

Felmentette a bíróság Heinz-Christian Strache volt osztrák alkancellárt, az Osztrák Szabadságpárt korábbi elnökét egy korrupciós ügyben július 29-én, pénteken.



Az 53 éves politikust azzal vádolták, hogy az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az FPÖ közös kormányzása idején alkancellárként segített felügyelőbizottsági tisztséget szerezni egy vállalkozónak egy FPÖ-közeli egyesületnek juttatott adományokért cserébe. A bécsi tartományi bíróság nem látta minden kétséget kizáróan igazoltnak az ügyészség vádjait.
 
A törvényszék szerint ugyan nem volt szép, ahogy Strache közbenjárt a vállalkozó kinevezése érdekében, mindazonáltal nem bizonyított, hogy tudott az adományról.
 
A vállalkozót szintén felmentették. A két vádlott mindvégig ártatlannak vallotta magát; az ítélet nem jogerős.
 
Tavaly egy másik korrupciós ügyben vesztegetés miatt bűnösnek találta és felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte egy bécsi bíróság Strachét és ismerősét, Walter Grubmüller magánklinika-tulajdonost. A volt alkancellárt egy Grubmüller magánklinikáját érintő ügyben vádolták meg azzal, hogy megvesztegették egy előnyös jogszabály-módosítás érdekében. Strache fellebbezett az elsőfokú ítélet ellen.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató