2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

A koszovóiak lövöldöző szerb "terroristákról" beszélnek, Vucic békéért imádkozik

Forró a helyzet a Balkánon. Mint ismert, ma este konfliktusról szóltak a hírek.

Albin Kurti, a Koszovói Köztársaság miniszterelnöke a Facebookon közzétett egy nyilatkozatot, amelyben azt írta, hogy "terrorista fegyveres csoportok", amelyeket szerinte a szerb kormány "irányít és finanszíroz", ma tüzet nyitottak a koszovói rendőrségre Észak-Koszovóban.

"A következő órák, napok és hetek kihívást és problémát jelenthetnek. A jól ismert szerb nemzeti sovinizmussal állunk szemben - mondta.

Éjjel-nappal dolgozni fogunk, a feladataink csúcsán leszünk, önökért, mint állampolgárokért és demokratikus köztársaságunkért" - tette hozzá.

 

A szerb elnök 21 órakor beszélt a nemzetéhez

Aleksandar Vučić:

"Békét kérek, békéért imádkozom.  Felszólítom a szerbeket és az albánokat is - őrizzék meg a békét. A hangulat felforrósodott, a szerbek nem tűrnek több kegyetlenséget, szinte letérdeltem előttük és könyörögtem nekik, végül ígéretet kaptam.  A helyzet nagyon bonyolult."

Vladimir Djukanovic, a kormányzó SNS (jobboldal | szerb konzervatívok) parlamenti képviselője is kommentálta az eseményeket:

Ezt írta a Twitteren:

 "Folyamatosan arra gondolok, hogy Szerbia kénytelen lesz elkezdeni a Balkán denazifikálását. Szeretnék tévedni."

Ana Brnabić szerb miniszterelnök szerint Kurti koszovói miniszterelnök ma a Balkán szégyene:

"Minden, amit ma látunk, Kurti egyoldalú lépéseinek eredménye. Szerbia semmit sem tett a válság kirobbantásáért, a koszovói és metohiai szerbek egyáltalán nem tettek semmit. Éppen ellenkezőleg, ez a koszovói szerbekkel szembeni több éves visszaélés és a nemzetközi megállapodások semmibevételének eredménye." 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató