2024. február 25. - Géza
EUR : 388.81
USD : 359.44
Időjárás ikon13°

Népszavazásra és fővárosi időközi önkormányzati választásra is sor kerül ma

Három településen lesz ma időközi önkormányzati választás: Cserháthaláp és Mőcsény választói az új polgármester személyéről döntenek, a főváros XXII. kerületében az egyik egyéni választókerületben pedig új képviselőt választanak. Tatán három kérdésben tartanak helyi népszavazást, amelynek kezdeményezői azt szeretnék megakadályozni, hogy az Avalon-csoport szállodát építhessen az Öreg-tó partján.

A Nógrád megyei Cserháthalápon a korábbi polgármester lemondása miatt kell időközi választást tartani. A tisztségért a mostani választáson két jelölt indul: egy függetlenként, egy pedig a Mi Hazánk Mozgalom színeiben. A névjegyzékben 302-en szerepelnek. A Tolna megyei Mőcsényben idén áprilisban meghalt a polgármester, a mostani időközi választáson a település 278 választópolgára két független jelölt közül választhatja meg az új településvezetőt. A főváros XXII. kerületében, a 6. egyéni választókerületben lemondott a képviselő. Az időközi választáson két jelölt indul: egy a Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP-Jobbik jelötjeként, egy pedig a Fidesz-KDNP jelöltjeként. A választói névjegyzékben 3469-en szerepelnek.

A Komárom-Esztergom megyei Tatán három kérdésben rendeznek helyi népszavazást: azt szeretnék elérni, hogy az önkormányzat ne köthessen településfejlesztési szerződést a tatai Öreg-tó természetvédelmi területén létesülő beruházáshoz kapcsolódóan, megőrizve ezzel a terület természeti és épített értékeit; megtiltanák, hogy a szomszédos telekre út épüljön, illetve a meglévőt kiszélesítsék; emellett azt szeretnék elérni, hogy az istállóra és a lovas pályára vonatkozó településképi rendelet és helyi építési szabályzat a 2020. február 28-án hatályos állapotában maradjon.

A Hell Energy érdekeltségébe tartozó Avalon-csoport 2020 májusában jelentette be, hogy 120 szobás, ötcsillagos szállodát építene 15 milliárd forintból a saját tulajdonában lévő telken, az Öreg-tó partján. A beruházók szerint a városnak 100 millió forintos adóbevételt hozhat a létesítmény, emellett 80-100 fő alkalmazására nyújt lehetőséget. A tervek ellen nagyszabású lakossági tiltakozás bontakozott ki, a beruházás megakadályozása érdekében Stop Avalon Tata néven alakult civil mozgalom, amely több tüntetést szervezett, majd közel 7000 aláírást gyűjtött össze a népszavazás kiírásáért. A népszavazás akkor lesz érvényes, ha azon a választópolgárok több mint fele – mintegy tízezer ember – voksol. Egy-egy kérdésben a szavazás eredményességéhez az érvényes szavazatok több mint felének azonossága szükséges. Eredményes népszavazás esetén a képviselő-testület egy évig nem hozhat a szavazással ellentétes döntést.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató