2022. augusztus 19. - Huba
EUR : 406.92
USD : 400.08
Időjárás ikon37°22°

Peking válaszolt Pelosi tajvani látogatására: Kína megvédi területi egységét

Kína területi egysége és szuverenitása védelmét hangoztatta a kínai légierő egyik szóvivője egy vasárnap rendezett légi parádén. A katonai bemutató időzítése azért is fontos, mert a napokban Peking többször is megfenyegette az Egyesült Államokat Nancy Pelosi tajvani látogatása kapcsán, ami a kínai vezetés szerint egyértelműen sérti az ország “Egy Kína” politikáját.Sen Dzsin-ke az állami médiában leszögezte: a parádén olyan harci repülőgépeket is bemutatnak, amelyek “képesek körbevenni anyaországunk drága szigetét”. Kiemelte: a légierőnek mind az eltökéltsége, mind a szükséges kapacitása megvan ahhoz, hogy “megvédje Kína területi egységét”. Jóllehet Tajvan 1949 óta saját politikai vezetéssel rendelkezik, Kína saját részének tekinti, és a sziget miatt az utóbbi hetekben nőtt a feszültség Washington és Peking között.

A héten mintegy kétórás telefonbeszélgetést folytatott Joe Biden amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök, az egyeztetésen Hszi Tajvannal kapcsolatban arra figyelmeztette Bident, “ne játsszon a tűzzel”. A beszélgetést követően Tajpej bejelentette: szorosabbra fűzi  biztonsági partnerségi viszonyát az Egyesült Államokkal.  Bár Washington nem ismeri el hivatalosan a szigetet, Tajpej legnagyobb fegyverszállítója. Mindeközben Nancy Pelosi, az Egyesült Államok képviselőházának elnöke vasárnap megerősítette ázsiai körútjáról szóló terveit.

Bár Pelosi korábban már azt mondta, ellátogat Tajvanra is, a hét végén tett bejelentésében Japánt, Szingapúrt, Malajziát és Dél-Koreát nevezte meg úticéljaiként.

Biden a múlt héten újságíróknak elismerte, hogy Pelosi augusztusra tervezett tajvani utazása az amerikai hadsereg tisztségviselői szerint “nem volna jó ötlet”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató