2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Már egy MSZP-s politikus is az oroszellenes szankciókat kritizálja

„Az Egyesült Államok – a maga szempontjából bölcsen – a számára fontos orosz uránium importját természetesen nem tiltotta be” – fogalmazott Hegyi Gyula.

Hegyi Gyula, MSZP-s politikus az Indexen írt cikkében kelt ki a szankciók hatásossága ellen. 

„Amikor a világ felfedezte, hogy Észak-Korea egy szörnyű rendszer fenntartása mellett nukleáris fegyverek fejlesztésébe is kezdett, az ENSZ Biztonsági Tanácsa szankciókat vetett ki az ország ellen. Ugyanilyen nemzetközi szankciók sújtották Iránt veszélyesnek látszó atomprogramja miatt” –kezdte írását a politikus. 

Majd hozzátette:

Évtizedeken át természetesnek számítottak a fegyverembargók a háborúba sodródott országok ellen,

jelenleg is tucatnyi ilyen szankció van életben. Mindezt az tette lehetővé, hogy a világ vezető hatalmai, az Egyesült Államok, Oroszország, Kína és a két európai »nosztalgia-nagyhatalom«, Franciaország és az Egyesült Királyság képesek voltak közös döntést hozni a kollektív biztonság érdekében”.

Kifejtette, hogy „az Ukrajna elleni februári orosz invázió aztán elszabadította a szankciók áradatát”. Hegyi leszögezte, hogy

az Egyesült Államok a maga szempontjából bölcsen a számára fontos orosz uránium importját természetesen nem tiltotta be,

de az EU vezetői az ideológiát hajlamosak az uniós polgárok érdekei fölé helyezni”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató