2022. szeptember 29. - Mihály
EUR : 411.26
USD : 430.37
Időjárás ikon15°11°

Rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez a bukott ellenzék, javaslataik is vannak

A 2022-es választáson közösen induló hat ellenzéki bukott párt rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezte, és ismertették javaslataikat.A hat ellenzéki politikus közös sajtótájékoztatóján jelentette be Hajnal Miklós, hogy frakcióik rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezték. A Momentum képviselője arról is beszélt, hogy el kell törölni a katatörvény módosítását, és az érintettekkel történő egyeztetés után új alternatívát kidolgozni, amely januárban lépne életbe.

Kálmán Olga, a DK-frakció szóvivője azzal kezdte, hogy „Orbán Viktor hazudott”, amikor azt mondta, hogy marad a rezsicsökkentés. A DK határozati javaslatot nyújtott be, ebben arra szólították fel a kormányt, hogy azonnal vonja vissza a rezsiemelést. A Demokratikus Koalíció képviselője a „pancserkormányzás” jelzővel illette az elmúlt tizenkét évet.

Tordai Bence szerint Magyarországon veszélybe került az élelmiszer-ellátás az aszály és az „elhibázott gazdaságpolitika” miatt. A Párbeszéd társelnöke hangsúlyozta, hogy a családoknak joguk van az élelmiszer-önrendelkezéshez. A Párbeszéd határozati javaslatban arra szólítja fel a kormányt, hogy teremtsék meg az élelmiszer-önrendelkezés feltételeit, legyen alacsonyabb áfakulcs az alapvető és a helyben előállított élelmiszereken, valamint vezessék vissza a stratégiai élelmiszer-tartalékot. A párt arra is kéri a kormányt, hogy tegyen lépéseket a klímakatasztrófa hatásaihoz történő alkalmazkodás érdekében, valamint alakítson ki ökológiai mezőgazdaságot.

Gál József, az LMP szóvivője úgy látja, a kormány beismerte az elhibázott energiapolitikát, nem törődtek a megújuló energiaforrásokkal. Az LMP határozati javaslata: azonnal vezessék be az ötezer forintos, minden közösségi közlekedési járműre érvényes havi bérletet.

Kunhalmi Ágnes, a szocialisták társelnöke kijelentette: a kormánypártok sok mindenben nem mondtak igazat, amivel választást nyertek, ezért erkölcsileg megbukott a kormány. Az MSZP szerint nincs szükség az áramár emelésére, mert Paks is el tudná látni az egész lakosságot, és Szijjártó Péter gázszerződésről szóló szavai értelmében a gázárhoz sem kell hozzányúlni. Az MSZP javaslata lakossági épületszigetelési programról szól, amely tartalmazza a Kádár-kockák, a családi házak, a panelek és a régi társasházak energiahatékonyságának növelését. A szigetelést önerő nélkül biztosítanák a lakóknak.

Lukács László György ismertette a hatodik javaslatot, amely az áfára vonatkozik. A Jobbik javaslata radikális áfacsökkentés az alapvető élelmiszereknél és a gyermekneveléshez szükséges cikkeknél. A frakcióvezető arra is felszólította a kormányt, hogy a gáz és villany esetében szintén mondjon le az áfabevételekről, valamint a tűzifánál is így járjon el. A párt szociális kártyarendszer bevezetését is kezdeményezi.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató