2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Az USA dróntámadást hajtott végre Afganisztánban

Biden a Fehér Ház erkélyén jelentette be az al-Kaida vezetője, az-Zavahiri levadászását.

Az Index arról tudósít, hogy Ajman az-Zavahiri halálát Joe Biden amerikai elnök jelentette be a Fehér Ház erkélyén elmondott beszédében.

Az évek óta bujkáló terrorvezérrel Kabulban végeztek, amikor az al-Kaida vezetője a családtagjaival akart találkozni.

Az amerikai erők végeztek az al-Kaida első számú vezetőjével, aki Oszama bin Laden kiiktatása után vált a terrorszervezet irányítójává. Ajman az-Zavahiri halálát Joe Biden amerikai elnök jelentette be a Fehér Ház erkélyén elmondott beszédében. Az elnök közölte, hogy személyesen engedélyezte a dróncsapást, hogy ezzel „egyszer és mindenkorra kivonják őt a csatamezőről”.

A portál arról ír, hogy a koronavírus-fertőzés miatt újra karanténba került Biden részleteket is elárult az akcióról. Mint elmondta, a 71 éves az-Zavahiri Afganisztán fővárosában, Kabulban bujkált, ahol a családtagjaival akart találkozni. Rejtekhelyét két Hellfire rakétával semmisítették meg, amerikai katonák nem tartózkodtak a közelben a dróncsapás alatt. A CNN azt írja, az amerikai gyanú szerint a tálib vezetés ismerhette az-Zavahiri tartózkodási helyét, és az akció után azonnal biztonságos helyre menekítették a terrorvezér családtagjait, köztük a lányát és annak gyermekeit. Joe Biden elmondta, évtizedeken át az-Zavahiri állt az Amerika elleni támadások mögött, és részese volt a szeptember 11-i  terrorakció megszervezésének is.

„Most igazságot szolgáltattunk, a terrorvezér nincs többé” – jelentette ki az amerikai elnök.

Az Index emlékeztetett: az egyiptomi születésű Zavahiri 2011-ben lett az al-Kaida vezetője, miután amerikai különleges egységek végeztek a szervezet korábbi irányítójával, Oszama bin Ladennel pakisztáni rejtekhelyén. Az utóbbi években rengeteg sajtóhír és szóbeszéd terjedt el Zavahiri haláláról, a terrorvezér utoljára 2022 áprilisában adott életjelt magáról egy videóüzenetben. A felvételen Zavahiri egy indiai muszlim nőt méltatott, aki februárban szembeszállt a délnyugat-indiai Karnataka állam hatóságainak iskolákra vonatkozó, a hidzsábot (a muszlim nők arcát és testét elfedő leplet) betiltó rendelkezéseivel.

Egyes értesülések szerint Afganisztán északnyugati Kunár vagy Badahsán tartományában rejtőzhetett, írják, a pakisztáni határ közelében, de az is felmerült, hogy esetleg a dél-pakisztáni Karacsi városában bujkál, ahol számos tálib iszlamista vezető tartott fenn lakásokat a húszéves afganisztáni háború alatt.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató