2022. augusztus 12. - Klára
EUR : 394.59
USD : 381.58
Időjárás ikon30°17°

Egyre nagyobb a feszültség Kína és Tajvan között Pelosi látogatása miatt

A kínaiak ismét figyelmeztették az USA-t.

Miközben növekszik a feszültség Pekinggel és Oroszország Ukrajna elleni támadása miatt egyre többen tartanak kínai támadástól a szigeten, ami miatt óvóhelyként jelöltek meg mélygarázsokat, metróalagutakat és bevásárlóközpontokat is.

Kína Tajvant saját területének tekinti, és növelte katonai tevékenységét a sziget körül. Tajpej fogadkozik, hogy megvédi magát, a szigeten folyamatosak a katonai és polgári védelmi gyakorlatok, és a tajvani vezetés a sziget védelmét is igyekszik megerősíteni.

Az előkészületek között szerepel olyan helyek kijelölése, ahol az emberek menedéket kereshetnek; nem óvóhelyeken, hanem  pincékben, metróalagutakban valamint mélygarázsokban és bevásárlóközpontok felszín alatti szintjein.Tajpejben jelenleg 4600 ilyen kijelölt menedék van, melyek összesen 12 millió ember befogadására képesek, ez a város lakosságának négyszerese.    

„Fontos, hogy tudjuk, hova menekülhetünk. Nem tudhatjuk, mikor robban ki háború, és ezeken a helyeken biztonságban lehetünk” –mondta el a Reuters hírügynökségnek a 18 éves Harmony Wu, akit meglepetésként ért, hogy az a bevásárlóközpont, ahol nem rég társaival táncórán volt, szintén kijelölt menedék. 

A tajpeji tisztviselők folyamatosan frissítik a menedékeket tartalmazó adatbázisokat, és kijelölt óvóhelyek mobiltelefonos applikáción keresztül is megtalálhatók. A közösségi médiában és az utcákon is kampány indult, hogy mindenki tudja, baj esetén hova kell menni. A menedékhelyek bejáratait sárga címkével jelölik, amelyek az is szerepel, hogy hány ember befogadására képesek. A hatóságoknak a törvény szerint tisztán kell tartaniuk az óvóhelyeket, amelyeket nyitva kell tartani, de nem kell feltölteni őket készletekkel, élelemmel és vízzel.

Wu Enoch, a kormányzó Demokratikus Haladó Párt képviselője szerint a lakosságnak túlélőcsomagokat kell készítenie, amelyeket magukkal vihetnek, amikor menedéket keresnek. A városi építési hivatal egyik vezető tisztviselője, aki a menedékhelyekért felel, elmondta, hogy az európai események újból rávilágítottak arra, hogy a fenyegetés valós.

Nézzük meg az ukrajnai háborút. Nincs garancia arra, hogy az ártatlan lakosság nem kerül veszélybe.”

– mondta Abercrombie Yang igazgató.

„Minden állampolgárnak tisztában kell lennie azzal, hogy bármikor beüthet a válság. Kellenek az óvóhelyek, ha a kínai kommunisták támadást indítanak” – tette hozzá.    

A múlt hónapban Tajvan átfogó légvédelmi gyakorlatot tartott a sziget egész területén, először a koronavírus-járvány kitörése óta.

Nancy Pelosi amerikai házelnök kedden érkezik Tajvanra, ami miatt Peking éles tiltakozását fejezte ki.

 

A kínaiak figyelmeztetnek

Kínai újságíró a Twitteren:

Tudomásom szerint Pelosi esetleges tajvani látogatására válaszul Peking egy sor ellenintézkedést fogalmazott meg, beleértve a katonai lépéseket is.

Közben a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg gyakorlatot kezdett a Dél-kínai-tengeren Nancy Pelosi amerikai házelnök valószínű tajvani látogatása közepette, a gyakorlat augusztus 6-ig tart - közölte a Kínai Tengerészeti Biztonsági Hivatal.

 Fujian tartományban, ahol a kínai hadsereg nagyszabású gyakorlatai zajlanak, a katonai felszerelések partraszálló hajókra történő felrakodása látható.

Kína tankokat telepített a Tajvani-szoroshoz közelebbi Hsziamen város strandjainál Fujian tartományban. Növekszik a feszültség a Tajvani-szorosban.

A kínai külügyminisztérium megerősítette, hogy Kína keményen vissza fog vágni, ha Pelosi Tajvanra látogat.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató