2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Mészáros Lőrinc: a háborús helyzet miatt nehéz évek következnek

A nagyvállalkozó arról beszélt Balatonalmádiban, a Mészáros Alapítvány VI. konferenciáján, hogy a háborús helyzet miatt nehéz évek következnek Magyarország, Európa és a világ számára, hiszen gazdasági és energiaválság indult el. Úgy vélte, ilyenkor van szükség nagy tudásra, amellyel a hallgatók az egyetemeken tudnak felvérteződni.



A konferencián felszólalt Hankó Balázs felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, aki arról beszélt: az elmúlt két évben a felsőoktatást érintő átalakulás azt célozta, hogy olyan hallgatók jöjjenek ki az egyetemekről, akik a változó munkaerőpiaci kihívásokra innovatív válaszokat tudnak adni. A rugalmasabb modell bevezetésétől, a két és félszeresére nőtt finanszírozástól és az alapítványi fenntartástól azt várják, hogy az intézmények jelentősen előre lépjenek az egyetemi rangsorokban - fűzte hozzá az MTI tudósítása szerint.

Hankó Balázs a célok között említette, hogy 2030-ig a világ száz legjobbja közé kerüljön egy magyar egyetem, illetve legalább három intézmény kerüljön be az Európai Unió legjobb 100 egyeteme közé.

Mészáros Lőrinc, a Mészáros Alapítvány alapítója arról beszélt, hogy

a háborús helyzet miatt nehéz évek következnek Magyarország, Európa és a világ számára, hiszen gazdasági és energiaválság indult el. Úgy vélte, ilyenkor van szükség nagy tudásra, amellyel a hallgatók az egyetemeken tudnak felvérteződni.

A felsőoktatásban tanulók számára indított ösztöndíjrendszert a válság idején is fenntartják, a Mészáros Csoportnál bevezetett megszorítások nem fogják érinteni sem az ösztöndíjakat, sem a karitatív tevékenységeket. Tervben volt az ösztöndíjemelés, de azt a következő tanévben biztosan nem tudják megoldani, középtávon azonban szeretnének rajta emelni - közölte.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató