2022. augusztus 12. - Klára
EUR : 394.59
USD : 381.58
Időjárás ikon30°17°

A Fidesz-frakció nem lesz ott a rendkívüli parlamenti ülésen

Nem vesznek részt a Fidesz-frakció képviselői az ellenzék által kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülésen - közölte az atv.hu kérdésére a Kocsis Máté vezette képviselőcsoport sajtóosztálya. Így viszont nem lesz határozatképes a tanácskozás.Hétfőn közösen állt ki a Kossuth téren az áprilisi parlamenti választáson összefogásban indult és vereséget szenvedett DK, Momentum, MSZP, LMP, Jobbik és a Párbeszéd, és bejelentették: augusztus 8-ra rendkívüli parlamenti ülést kezdeményeznek a képviselők egyötödének az aláírásával.

Április 3-a óta ez volt az első közös ellenzéki hatpárti akció.

A rendkívüli ülésre benyújtott határozati javaslataikban indítványozzák a nagy politikai vihart és utcai tüntetéseket kiváltó kata-törvény eltörlését a szeptemberi hatálybalépés előtt (Momentum), “a magyar családokat ellehetetlenítő rezsiemelés” megszüntetését (DK), a súlyos élelmiszerválság leküzdését ( Párbeszéd ), “fenntartható rezsicsökkentést”, a lakóépületek hőszigetelését megoldó országos programot, a Kádár-kockák korszerűsítését (MSZP), egységesen 5000 forintos “klímabérlet” (LMP), valamint 0 kulcsos áfát élelmiszereknél és gyermekneveléshez szükséges termékeknél (Jobbik ).

“Szolgaian azt csinálják, amit Gyurcsány Ferenc mond nekik…”

A Fidesz részéről hétfőn minderre azzal reagáltak:

 "Gyurcsány megmondta, hogy újra készülődik, vissza akar térni a hatalomba és ehhez most ismét össze is terelte az összes kis tagozatát, akik szolgaian azt csinálják, amit Gyurcsány Ferenc mond nekik, és neki készítik elő a terepet."

"Európa a háború és a brüsszeli szankció következményeit szenvedi", de "a magyar családokat Európában egyedülálló intézkedések védik az árak, az energiaárak drasztikus emelkedésétől” - tudatták hétfőn.

Ma az atv.hu kérdésére a Fidesz parlamenti frakciójának a sajtóosztálya közölte:

nem vesznek részt képviselőik a rendkívüli parlamenti ülésen.


Az Országgyűlésről szóló törvény értelmében a házelnöknek lehetőleg a javasolt, de legkésőbb az azt követő nyolc napon belüli időpontra kell az Országgyűlést összehívnia a képviselők legalább egyötödének írásbeli kérelmére.

Mivel az ellenzéki képviselők augusztus 8-át javasolták, a házelnöknek augusztus 8-16. közötti időpontra kell összehívnia a rendkívüli parlamenti ülést. A Fidesz-frakció képviselői nélkül ugyanakkor az ülés nem lesz határozatképes, mert a napirend elfogadásához legalább feles többség kell, azt pedig az ellenzék nem tudja biztosítani - így a napirend előtti felszólalások hangozhatnak majd el a parlamentben a rendkívüli ülésen. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató