2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Tajvan szerint Kína megsértette a nemzetközi rendet a hadgyakorlatával

Tajpejnek azzal van problémája, hogy Peking figyelmeztetett: a hadgyakorlat idején nem engedhetnek repülőgépeket a műveletek közelébe. Maga a hadgyakorlat pedig a szigetország vezetése szerint sérti Tajvan szuverenitását.

A nemzetközi rend megsértésével vádolta szerdán a tajvani külügyminisztérium Kínát, miután Peking arra figyelmeztette a szigetet, hogy a kínai hadsereg térségben zajló hadgyakorlata idején nem engedhet repülőgépeket a műveletek közelébe.

A tajvani minisztérium részéről leszögezték, a feszültség csökkentése érdekében kapcsolatba léptek más országokkal, egyebek között az Egyesült Államokkal.

A tajvani vezetés azt is felrótta Kínának, hogy a sziget közelében kedden, Nancy Pelosi amerikai házelnök tajvani látogatására reagálva indított hadgyakorlata "sérti Tajvan szuverenitását". Sajtótájékoztatóján a védelmi tárca szóvivője, Szun Li-fang azt mondta, a manőver során a kínai erők tajvani területi vizekre hatoltak. Tajpej emellett "pszichológiai hadviseléssel" vádolta Pekinget, s arra intette a lakosságot, "ne higgyen az álhíreknek".

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató