2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Üzent a nagymama: Az USA nem hagyja cserben Tajvant

Az Egyesült Államok nem hagyja magára Tajvant, és támogatja a demokratikusan megválasztott tajpeji kormányt, mondta Nancy Pelosi, az amerikai Képviselőház elnöke Tajvanban. Annak ellenére ígérte ezt meg, hogy Peking ismét katonai akcióval fenyegetőzik.



Az amerikai házelnök kedden késő este érkezett Tajvanra távol-keleti diplomáciai körútjának részeként. Ő a legmagasabb rangú amerikai tisztségviselő, aki az elmúlt 25 évben az országba látogatott.

„Nem mondunk le Tajvan iránti elkötelezettségünkről, és büszkék vagyunk hosszú barátságunkra" - mondta Pelosi a Cai Jing-ven elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján. „Most minden eddiginél fontosabb az amerikai szolidaritás Tajvannal. Ezt az üzenetet visszük magunkkal."

Cai azt mondta, Pelosi látogatása azt mutatja, hogy Tajvan kitartó nemzetközi támogatást élvez az évek óta tartó pekingi nyomásgyakorlással szemben.

Kína Tajvant saját területének tekinti, és növelte a katonai tevékenységét a sziget körül. Tajpej fogadkozik, hogy megvédi magát, a szigeten folyamatosak a katonai és polgári védelmi gyakorlatok, és a tajvani vezetés a sziget védelmét is igyekszik megerősíteni. Hszi Csin-ping kínai elnök a múlt héten azt mondta Joe Biden elnöknek, hogy „határozottan meg fogja védeni Kína nemzeti szuverenitását és területi integritását", és hogy „aki a tűzzel játszik, megégeti magát."

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató