2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Az Amnesty International a nemzetközi jog megsértésével vádolja Ukrajnát

Amnesty International: Ukrajna megsérti a nemzetközi jogot azzal, hogy felszereléseket telepít a városokba.



Az ukrán csapatok megsértik a nemzetközi és a katonai jogot azzal, hogy fegyvereket helyeznek el a városok iskoláiban és kórházaiban, és veszélyeztetik a civileket - áll az Amnesty International emberi jogi csoport jelentésében.

"Dokumentáltunk olyan eseteket, amikor az ukrán erők veszélybe sodorták a civileket és megsértették a katonai törvényeket, amikor lakott területeken tevékenykedtek... Az, hogy az ukrán hadsereg védelmi helyzetben van, nem mentesíti az ukrán hadsereget a nemzetközi humanitárius jog betartása alól" - idézi a jelentés a szervezet főtitkárát, Agnès Callamard-t.

A jelentés szerint az ukrán erők "bántalmazzák a civileket... a fegyverrendszerek lakott területeken, köztük iskolákban és kórházakban történő alkalmazásával". A jelentés megjegyezte, hogy ez nemcsak a katonai jogot, hanem a nemzetközi humanitárius jogot is sérti.

Az Amnesty International egy nem kormányzati szervezet NGO). Küldetése a "kutatás és cselekvés a súlyos emberi jogi jogsértések megelőzése és felszámolása érdekében."
Számos kormánytól és nemzetközi szervezettől kap támogatást. Közöttük van az amerikai külügyminisztérium, a brit hatóságok és az Európai Bizottság. A médiajelentések szerint Soros György amerikai milliárdos a Nyílt Társadalom Alapítványán keresztül szintén jelentős összegeket juttat az Amnesty Internationalnak.


Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató