2022. október 03. - Helga
EUR : 421.41
USD : 428.57
Időjárás ikon15°11°

BBC: Európában egyedül maradt, de Texasban barátok közt találja magát Orbán Viktor

A lap Hegedüs Zsuzsával elemezte, „hogyan alakult ki a kormányfő jelenlegi elszigeteltsége Európán és a közelebbi régión belül”.

A lemondását nemrégiben bejelentő, Orbán Viktor miniszterelnökkel régóta közeli kapcsolatban álló Hegedüs Zsuzsa miniszterelnöki megbízottal beszélt a BBC magyarországi tudósítója azt vizsgálva, hogyan alakult ki a kormányfő jelenlegi elszigeteltsége Európán és a közelebbi régión belül, miközben meleg fogadtatásra számíthat Texasban, ahol az amerikai konzervatívok CPAC konferenciáján fog felszólalni.

A BBC tudósítója szerint a két, egymástól nagyon eltérő személyiség barátságának története sokat elárul Orbán Viktor gondolkodásmódjáról, sikereiről, illetve a „Texastól Torinóig” megtalálható követőit megragadó „varázsáról”, de egyben bukásának csíráit is magában hordozhatja.

Hegedüs szerint Orbánnak rendkívüli képessége van a „politikai vákuumok” felismerésére és elfoglalására,

de a volt miniszterelnöki tanácsadó elsősorban a korábban az amerikai Republikánus Pártnak is dolgozó, 2017-ben elhunyt Arthur J. Finkelstein hatásának tulajdonítja a kormányfő egyre szélsőségesebben megosztó retorikájának erősödését, ami továbbra is meghatározó politikájában.

A BBC tudósítója hozzátette: Orbánt Donald Trump volt elnökkel, illetve Steve Bannon korábbi elnöki tanácsadóval kialakított kapcsolatai ellenére is csak 2021-ben „fedezték fel maguknak” a republikánusok, és mostani amerikai útja nemcsak a Trumphoz és más vezető republikánusokhoz fűződő barátságának megújítására ad majd számára alkalmat, hanem mindenek előtt arra is, hogy a világpolitika színpadán a nemzeti szuverenitás bajnokaként, és olyan politikusként jelenhessen meg, akit nem lehet nem komolyan venni.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató