2024. július 18. - Frigyes
EUR : 391.4
USD : 359.05
Időjárás ikon37°22°

Kiderült, sosem harcolt Ukrajnában a leghíresebb külföldi önkéntes

A fotói alapján hozzáértők buktatták le az airsoftos replikákban pózoló kanadai férfit.

Február végén, az Ukrajna elleni harcok kezdetén regisztrálták a „Canadian Ukrainian Volunteer” névre hallgató fiókot Twitteren, melynek kezelője azt állította, hogy egy „különleges mesterlövész-egység” tagja Ukrajnában, ahol az oroszok ellen harcolt.

Az állítólagos „önkéntes” rendszeresen

„nagyotmondó állításokat” posztolt arról, hogy milyen harctéri sikereket ért el az oroszokkal szemben, illetve milyen élményeket szerzett a harcok során.


Ahhoz képest, hogy állítólag folyamatosan harcban volt, nem ritkán napi 6-8 órát Twitterezett, közben többnyire más ukrán katonák által készített felvételeket osztott meg – idézte fel a Portfolio.

Fotókkal próbálta magát igazolni, lebukott
A portál hozzátette, hogy a nyárra több sajtóorgánumnak és Twitter-felhasználónak gyanússá vált a férfi. Egyre többen kezdtek arról írni, hogy valójában nem is harcol Ukrajnában, hanem egy „pózer”, aki ebből a közösségi médiatevékenységéból próbál magának üzletet építeni. Jelentős aktivitását a Twitteren azzal magyarázta a „katona”, hogy valójában több ember kezeli a fiókját.

A kanadai „önkéntes” végül úgy bukott le, hogy hónapok után fotókkal próbálta bizonygatni, hogy az ukrán-orosz fronton harcol. Még egy olyan képet is feltöltött magáról, amelyen

ukrán zubbonyban, sisakban, plate carrierrel és Kalasnyikov-tárakkal pózolt.

Szemfüles hozzáértők viszont egyből lebuktatták: sisakja egy műanyag airsoftos replika volt, AK-tárai pedig szintén airsoftos midcap-tárak voltak. Ezután újabb fotóval próbálta igazolni, de csak tovább rontott a helyzetén.

Az oldalt azóta törölték, a helyén jelenleg egy paródia oldal érhető el – zárta cikkét a Portfolio.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató