2022. augusztus 09. - Emőd
EUR : 392.66
USD : 385.26
Időjárás ikon29°16°

Pelosi most Észak-Koreát provokálja

Az Észak-Korea jelentette növekvő fenyegetés miatti aggodalmának adott hangot Nancy Pelosi amerikai és Kim Dzsin Pjo dél-koreai házelnök csütörtökön, megegyezve arról, hogy fenntartják a határozott és kiterjedt elrettentést a phenjani rezsimmel szemben, írja az MTI.

Sajtótájékoztatóján Pelosi elmondta:

Kimmel a biztonsági, a gazdasági és a klímaügyi együttműködés kiterjesztéséről is tárgyaltak.

Dél-Korea az Egyesült Államok fontos szövetségese, ahol 28 500 amerikai katona állomásozik.

Az amerikai házelnök szerda este érkezett Szöulba tajvani látogatása után. Csütörtökön az amerikai nagykövetség tisztségviselőivel és dél-koreai képviselőkkel találkozott.

A nap folyamán felkeresi a két Korea határát, mondta el egy dél-koreai forrás.

Donald Trump egykori amerikai elnök után ő lesz a legmagasabb rangú amerikai tisztségviselő, aki így tesz.

Pelosi csütörtökön telefonon egyeztet Jun Szuk Jol dél-koreai államfővel, aki a héten szabadságon van, közölte a szöuli elnöki hivatal.

A dél-koreai médiában olyan hírek kaptak szárnyra, hogy Jun kerüli a találkozót az amerikai házelnökkel, hogy ne bőszítse fel Kínát. Pelosi tajvani látogatása heves tiltakozást váltott ki a kínai vezetésből, amely válaszul több napos hadgyakorlatba kezdett a sziget körül, bekérette az Egyesült Államok pekingi nagykövetét, illetve gazdasági szankciókkal sújtotta Tajvant. Kína saját részeként tekint az 1949 óta saját kormányzattal rendelkező szigetre.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató