2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Tonfával, gumibottal ütik-verik a gazdákat a holland rendőrök

Filmre vették a holland rendőröket, ahogy szétverték egy holland farmercsoport tüntetését.

Arjen Gerritsen polgármester utasításba adta, hogy távolítsanak el egy fordított holland zászlót ábrázoló falfestményt, amely a farmerek tiltakozó mozgalmának szimbólumává vált.

A rajzot a kormánnyal szembeni elégedetlenség demonstrációjaként tartják számon.

Egy csoport tüntető érkezett Almelo városába, hogy megvédje a falfestményt, amelyet a városháza közelében lévő falra festettek.

A falfestményen a „nincs gazda, nincs élelem” szlogen szerepel, utalva arra az EU-vezérelt zöld programra, amelyet Mark Rutte globalista miniszterelnök próbál rájuk kényszeríteni. A program szerint 2030-ig 70 százalékkal kellene csökkenteni a nitrogénkibocsátást, ami az ország gazdaságainak legalább 30 százalékát fenyegeti bezárással.

A közösségi oldalakon közzétett felvételek szerint a békés tiltakozás azután vált erőszakossá, hogy egy rendőr meglökött egy aktivistát, majd lengetni kezdte a tonfáját, ami felháborodást váltott ki a többi tüntetőben. A rendőri erő többi tagja ekkor szintén gumibotokkal és tonfával verte vissza a feldühödött tömeget.

A gazdák nem voltak hajlandók meghátrálni, végül látszólagos visszavonulásra kényszerítették a rendőrséget.
A tüntetés során összesen négy embert tartóztattak le a polgármester szerint, aki további intézkedésekre is figyelmeztetett.

A tiltakozást követően az önkormányzat eltávolította a megfordított zászlós falfestményt, helyette kék-sárga festményt állítottak fel: „Vízváros”.

Az EU-alapú klímaprogram elleni tiltakozások, amelyeket a kormány kísérletének tekintenek a gazdálkodók generációi által birtokolt földek megszerzésére, a harmadik hónapban sem mutatták a lassulás jeleit.

A módszerek valóban csak erősödtek: trágyát, lángoló szénabálákat és egyéb hulladékot raktak le az autópályákra, hogy úttorlaszokat képezzenek.

A gazdálkodók továbbra is erős támogatottságot élveznek a holland közvélemény körében: tízből közel négyen közvetlenül támogatják a tiltakozó mozgalmat, és 71 százalékuk azt mondta, hogy megérti, miért háborodnak fel a gazdák a javaslaton. Korlátozzák a nitrogént, egy gyakori műtrágya alapanyagot, amely sok gazdálkodó számára elengedhetetlen a versenyképesség megőrzéséhez.

Az autópályákon kevésbé támogatják a radikális aktivizmust, de a kormány nitrogénterveivel szembeni ellenállás továbbra is erős. A fordított zászlók nem csak a tanyaudvarokon lógnak, számos vidéki településen láthatók. Leginkább északon és keleten”

– írja az Elsevier Weekblad magazin.

A tiltakozó mozgalom külföldről is támogatást kapott, többek között Donald Trump volt elnöktől, aki kijelentette :

A gazdálkodók Hollandiában mindenhol bátran ellenzik a holland kormány klímazsarnokságát”.

(888.hu)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató