2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Kína számos területen megszakítja a diplomáciai kapcsolatait az Egyesült Államokkal

Kína úgy döntött, hogy számos katonai és polgári területen megszakítja diplomáciai kapcsolatait az Egyesült Államokkal – jelentette be pénteken a külügyminisztérium. A kapcsolatok megszakításával Peking megtorolja Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnökének e heti tajvani látogatását.

A minisztérium közzétette azoknak a területeknek a listáját, amelyeken a továbbiakban nem lesz kommunikáció a kínai és az amerikai tisztviselők között.

 A lista tartalmazza a védelmi minisztériumok közötti munkatalálkozókat, a tengerbiztonsági konzultációkat, az illegális migrációval, az igazságügyi segítségnyújtással, a nemzetközi bűnözéssel, a kábítószer-ellenőrzéssel és az éghajlatváltozással kapcsolatos együttműködést. A két nemzet magas rangú katonai parancsnokai között tervezett telefonbeszélgetést is törölték – áll a közleményben.

Korábban pénteken a kínai külügyminisztérium szankciókat jelentett be Pelosi és közvetlen családtagjai ellen.

Pelosi a héten Tajvanra látogatott Peking többszöri tiltakozása ellenére. Az önigazgatású szigetet Kína részének vallja, az Egyesült Államok az 1970-es évek óta hivatalosan elismeri az Egy Kína politikát.

Az elmúlt évek során az egymást követő amerikai kormányok egyre inkább úgy kezelték Tajvan kormányát, mint amely egy szuverén nemzetet képvisel. Peking szerint Washington szándékosan aláássa a status quo-t és bátorítja a tajvani szeparatizmust.

 Miközben a Fehér Ház megpróbált elhatárolódni Pelositól, azt állítva, hogy független döntés volt a tajvani látogatás, a pekingi tisztviselők ezt egy olyan politika részeként fogták fel, amely vélhetően aláássa a követelését, és következményekkel fenyegettek.

A kínai Népi Felszabadító Hadsereg nagyszabású hadgyakorlatot indított a sziget körül, amelyet a kínai média egy teljes blokád próbájaként jellemzett. Peking kereskedelmi korlátozásokat is bevezetett Tajvannal szemben.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató