2022. augusztus 12. - Klára
EUR : 394.59
USD : 381.58
Időjárás ikon30°17°

Zelenszkij dühöng a visszatartott EU támogatás miatt, szerinte ez bűncselekmény

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az EU-t bírálta és azzal vádolta az uniót, hogy szándékosan visszatart 8 milliárd euró (8,18 milliárd dollár) támogatást, amelyet országának ígértek az Oroszországgal való konfliktus közepette.“Minden nap és különböző módokon emlékeztetem az EU egyes vezetőit arra, hogy az ukrán nyugdíjasok, a kitelepítettjeink, a tanáraink és más emberek, akik a költségvetésből származó kifizetésektől függenek, nem lehetnek a határozatlanságuk vagy a bürokráciájuk túszai” – mondta Zelenszkij a Telegramon csütörtökön közzétett videós beszédében.

 AZ EU FELFÜGGESZTETTE A 8 MILLIÁRD EURÓ KIUTALÁSÁT, ÉS EZ “AZ ORSZÁGUNKNAK NYÚJTOTT MAKROSZINTŰ PÉNZÜGYI TÁMOGATÁS MESTERSÉGES KÉSLELTETÉSE VAGY BŰNCSELEKMÉNY, VAGY HIBA” – HANGSÚLYOZTA.

Az elnök nem nevezte meg a pénz visszatartásáért felelős nemzeteket, de reményét fejezte ki, hogy csak tévedésről van szó, “és ezt ki fogják javítani”.

A hét elején Zelenszkij hivatalának helyettes vezetője, Ihor Zsovkva azt mondta, hogy Ukrajna eddig mindössze 1 milliárd eurót kapott Brüsszeltől, miközben “néhány uniós ország, köztük Németország” további 8 milliárd átutalását blokkolja.

Mivel Kijev nem tudja befoltozni a harcok és a súlyos gazdasági helyzet miatt a költségvetésében keletkezett lyukakat, az EU májusban ígéretet tett arra, hogy 2022 végéig 9 milliárd eurós támogatást és alacsony kamatozású hitelt nyújt Ukrajnának.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató