2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Az EU hitelt vesz fel, hogy pénzt küldjön Ukrajnának

Miközben Zelenszkij amiatt bírálta az Európai Uniót, hogy késik az Ukrajnának nyújtott pénzügyi segítség, pénteken két uniós tisztviselő arról számolt be, hogy Brüsszel hitelt vesz fel, hogy segítse Ukrajnát.

Az Európai Unió nyolcmilliárd eurós pénzügyi támogatást nyújtana Ukrajnának, azonban erre nincs fedezete, így hitelt vesznek fel.  Az Európai Unió az uniós országok által nyújtott garanciák alapján és az Európai Bizottság legújabb javaslata szerint Ukrajnának hosszú futamidejű kölcsönként legfeljebb 5 milliárd eurót folyósítana. A kamatfizetést az EU az Európai Uniós költségvetésből támogatná.

A Politico szerint a fennmaradó összeget, mintegy 3 milliárd eurót viszont már támogatásként biztosítanák. Korábban a tervek 9 milliárd euróról szóltak, arra azonban Németország erre nem volt hajlandó garanciát nyújtani Ukrajna számára. Berlin azzal érvelt, hogy a támogatások a hitelhez képest alkalmasabbak Kijev – amely egyébként is súlyosan eladósodott – megsegítésére, és példaként hozta fel, hogy Németország nem hitelt, hanem eddig 1 milliárd euró támogatást adott Ukrajnának.

Az Európai Bizottság arra törekszik, hogy szeptemberben megkapja az Európai Parlament és az EU-tagországok jóváhagyását, hogy a folyósítás októberben megkezdődhessen. Mindezt annak ellenére, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nemrég még azzal ostorozta az Európai Uniót, hogy az késlekedik az Ukrajnának szánt pénzküldéssel.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató