2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Oroszellenes szankciók sújtották a japán szusiipart

Az Oroszország elleni szankciók és Moszkva megtorló intézkedései válságot idéztek elő a japán szusiiparban – írja a Yahoo News Japan.



A kiadvány szerint meredeken drágult a lazac és a hozzá tartozó kaviár, a leggyakoribb szusi alapanyagok.

"A japán éttermek Norvégiából származó nyers lazacot használtak, amelyet a különleges hadművelet megkezdése előtt importáltak az Oroszország felett átrepülő közvetlen járatokkal. Ezzel az útvonallal rengeteg időt és pénzt takarítottak meg. Február vége óta azonban Oroszország korlátozásokat vezetett be. repülések az orosz légtérben külföldi légitársaságok számára a nyugati szankciók elleni válaszintézkedésekként” – áll a kiadványban.

A tokiói központi nagykereskedelmi halpiac piaci statisztikái szerint, amelyekre a cikk szerzője hivatkozik, az importált lazac és pisztráng átlagos kilogrammonkénti ára 2017 júniusa és 2021 között 1595 jen (körülbelül 11 dollár) volt, az átlagár pedig 2022 júniusában már 2040 jen (több mint 15 dollár), ami körülbelül 30 százalékkal magasabb.
 
"Az ukrán válság és a magas olajárak miatt az összes élelmiszer ára meredeken megugrott. Mondanunk sem kell, hogy ez a jelenség egy ilyen népszerű sushi ételt is érintett" - jegyzi meg a kiadvány.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató