2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Putyin és Erdogan megállapodott az együttműködés fokozásában

Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök megállapodott pénteki szocsi találkozójukon a török-orosz együttműködés fokozásában és abban, hogy Ankara a vásárolt orosz földgáz egy részéért rubelben fizet ezután.

A két elnöknek a találkozó után kiadott közös közleménye szerint az együttműködést a közlekedés, a mezőgazdaság, a pénzügy és az építőipar területén növelik. Putyin megköszönte Erdogannak, hogy Törökország közvetített az ukrán gabonaszállítmányok elindításáról szóló megállapodás megkötésében, abban, hogy az exportra szánt orosz élelmiszer és műtrágya eljut a világpiacra, valamint abban, hogy Törökország stabil szállítási útvonalat biztosít az Európába irányuló orosz gáznak.  

Ukrajna, Oroszország és az ENSZ júliusban Isztambulban állapodott meg abban, hogy az ukrán gabonával teli hajók milyen feltételekkel indulhatnak el ismét a fekete-tengeri kikötőkből. A két elnök a közös közleményben hangsúlyozta az erről szóló isztambuli megállapodások teljeskörű végrehajtásának fontosságát.  

Az ENSZ külön megállapodást kötött Moszkvával arról, hogy elősegíti áruinak exportját a világba. Alekszandr Novak orosz kormányfőhelyettes a négyórás megbeszélés után újságíróknak elmondta: Törökország vállalta, hogy az általa vásárolt orosz gáznak egy részéért rubelben fizet.



(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató