2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Az USA most a Fülöp-szigetekről üzent Pekingnek: megvédjük Kína szomszédjait

Antony Blinken amerikai külügyminiszter Manilában tett látogatást, hogy találkozzon a Fülöp-szigetek újonnan megválasztott vezetőjével, és biztosítsa őt Washington teljes támogatásáról Kína “destabilizáló és veszélyes” akcióival szemben Nancy Pelosi amerikai házelnök tajvani útját követően.



A Washington és Manila közötti 1951-es kölcsönös védelmi szerződés továbbra is “vas szilárd” – mondta Blinken szombaton Fülöp-szigeteki kollégájával, Enrique Manalóval tartott közös sajtótájékoztatóján.

“MINDIG KIÁLLUNK PARTNEREINK MELLETT… EGY FEGYVERES TÁMADÁS A FÜLÖP-SZIGETEK FEGYVERES ERŐI, KÖZFORGALMÚ HAJÓI VAGY REPÜLŐGÉPEI ELLEN A DÉL-KÍNAI-TENGEREN AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK KÖLCSÖNÖS VÉDELMI KÖTELEZETTSÉGEIT VONNÁ MAGA UTÁN A SZERZŐDÉS ÉRTELMÉBEN” – MONDTA A VEZETŐ AMERIKAI DIPLOMATA.

A biztonsági partnerség megvitatása mellett Blinken elmondta, hogy a gazdasági kapcsolatok elmélyítéséről és “a demokrácia megerősítéséről” is tárgyalt a Manalo és Ferdinand Marcos Jr. miniszterekkel folytatott megbeszéléseken. Blinken lett a legmagasabb rangú amerikai tisztviselő, aki találkozott a Fülöp-szigetek újonnan megválasztott vezetőjével, egy volt diktátor fiával, akit június 30-án iktattak be hivatalába, miután az év elején elsöprő győzelmet aratott.

“Az Egyesült Államok elkötelezett a Fülöp-szigetekkel való együttműködés mellett a jogállamiság védelme, az emberi jogok és az alapvető szabadságjogok – beleértve a véleménynyilvánítás szabadságának védelme és a civil társadalom védelme érdekében” – mondta Blinken.

“AMELLETT, HOGY EGYÜTTMŰKÖDÜNK A FÜLÖP-SZIGETEKKEL A TENGERI TERÜLETEK BIZTOSÍTÁSÁBAN, A FÜLÖP-SZIGETEKI HALÁSZOKKAL ÉS TUDOMÁNYOS KUTATÓKKAL IS EGYÜTTMŰKÖDÜNK A FÜLÖP-SZIGETEK ÉRTÉKES TENGERI ERŐFORRÁSAINAK MEGŐRZÉSE ÉS VÉDELME ÉRDEKÉBEN” – TETTE HOZZÁ BLINKEN.

A sajtónak nyilatkozva Manalo államtitkár a két ország “közös értékeit és a demokrácia iránti közös elkötelezettségét” is méltatta, és üdvözölte Washington biztosítékát, hogy kész egyenrangú, szuverén partnerként elismerni Manilát.

“Megvizsgáltuk együttműködésünk megerősítését, hogy jobban kezeljük a jelenlegi és a felmerülő biztonsági fenyegetéseket és a több területet érintő kihívásokat” – tette hozzá homályosan, alig említve Kínát a Fülöp-szigetek és Peking területi és halászati vitáival összefüggésben.

A Fülöp-szigetek Washingtonhoz és Pekinghez fűződő kapcsolatainak kezelése kényes kérdés Manila számára. A vitatott hovatartozású Dél-kínai-tenger szélén fekvő Fülöp-szigetek egy jelentős geopolitikai törésvonalon fekszik, és Kínával folyamatos területi vitában áll a tengeren található számos sziget miatt. Bár egy nemzetközi bíróság 2016-ban a Fülöp-szigetek követelésének adott igazat, Marcos a kampánya során kijelentette, hogy új megállapodást fog keresni a kínai kormányban lévő barátaival.

Blinken jelenleg tíznapos úton van Kambodzsába, a Fülöp-szigetekre, Dél-Afrikába, Kongóba és Ruandába. Ezt megelőzően járt Nancy Pelosi kedden Tajvanon, annak ellenére, hogy Peking többször figyelmeztette, hogy ennek diplomáciai és katonai következményei lesznek.

Bár Tajvan 1949 óta önállóan kormányozza magát, Kína továbbra is szuverenitást követel a sziget felett, és a Pelosi látogatásához hasonló magas szintű látogatásokat a tajvani függetlenség hallgatólagos támogatásának tekinti. Az Egyesült Államok az 1970-es évek óta hivatalosan elismeri Peking Tajvan feletti igényét az Egy Kína-politika keretében.

Pelosi látogatására válaszul Kína nagyszabású hadgyakorlatokat indított, kereskedelmi korlátozásokat vezetett be Tajvannal szemben, szankciókat vezetett be Pelosi és családja ellen, és megszakította a kommunikációt Washingtonnal olyan kulcsfontosságú kérdésekben, mint a tengeri biztonság, a határokon átnyúló bűnüldözés és az éghajlatváltozás. Mivel a kínai hadgyakorlatok a hétvégén is folytatódtak, a kínai katonai tisztviselők állítólag nem hajlandók válaszolni amerikai kollégáik hívásaira.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató