2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Moszkva hivatalosan is azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy beavatkozik a háborúba

Korábban is felmerült már orosz részről az a vád, hogy az Egyesült Államok közvetlenül is beavatkozik a háborúba: először a Moszkva cirkáló elsüllyesztését követően vetették fel, hogy az amerikai segíthetnek az ukránoknak a célpontok meghatározásában, azonban hivatalos formában most először vádolták meg ezzel az USA-t. A moszkvai védelmi minisztérium szóvivője szerint a HIMARS tüzérségi rakétarendszer célpontjait is amerikai források szállítják az ukránok számára.



Igor Konasenkov altábornagy szerint az ukrán tisztviselők között lehallgatott beszélgetésekből derült ki a kapcsolat – idézte az Index a BCC cikkét, amelyben azt is hozzátették, hogy az orosz értesülések hitelességét egyelőre nem tudták ellenőrizni.

Oroszország korábban azzal vádolta Washingtont, hogy „proxy”, azaz közvetett háborút folytat Ukrajnában.

A Pentagon szóvivője közölte, hogy „részletes, időérzékeny információkat nyújtottak az ukránoknak, amelyek segítettek az őket fenyegető veszélyek azonosításában, és az orosz agresszióval szembeni védekezésben”.

Ugyanakkor egy ukrán tábornok szerint az Egyesült Államok hatékony vétóval korlátozhatja a HIMARS orosz célpontjait. Vadim Szkibitskij, az ukrán katonai hírszerzés megbízott helyettes vezetője ismertette a célpontok kiválasztásának folyamatát. A vezérőrnagy szerint a kilövés előtt olyan megbeszélések zajlanak, „amelyek lehetővé teszik Washington számára, hogy leállítsa az esetleges támadásokat, ha nem elégedett a kiválasztott célponttal”. További részletekbe nem bocsátkozott. Az Egyesült Államok egyébként összesen 16 HIMARS-egységet szállított, a legutóbbi négy augusztus elején érkezett meg Ukrajnába.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató