2024. február 22. - Gerzson
EUR : 387.99
USD : 359.25
Időjárás ikon12°

Az LMP az Alkotmánybírósághoz fordul a tűzifarendelet miatt

Az LMP az Alkotmánybíróság előtt támadja meg a fakitermelésre vonatkozó kormányrendeletet – jelentette be Schmuck Erzsébet, a mérhetetlen LMP társelnöke Budapesten, a Parlament épülete előtt tartott sajtótájékoztatón.

A napokban megjelent kormányrendelet megváltoztatja a fakitermelés szabályait azért, hogy télire legyen elég tűzifa. Ez a rendelet felold mindenfajta korlátozást, gyakorlatilag még a természetvédelmi területeket is tarra lehet vágni – mondta Schmuck.

Azt mondta, a magyaron kívül egy kormány sincs Európában, amelyik a klíma- és vízválság közepette erdőirtásba kezd, ráadásul ez nem is oldja meg az energiagondokat, hiszen például az ősszel kivágott fával alig lehet fűteni magas víztartalma miatt.

Továbbá az erdőknek nemcsak anyagi hasznuk van, nemcsak az számít, mennyi faanyagot lehet onnan kitermelni, hanem például oxigént ad, segít a hőszabályozásban, a víz megtartásában és az éghajlatváltozás megfékezésében is – mondta a zöldpárti képviselő, aki szerint a kormány 2050-re ígérte Magyarország klímasemlegességét, de így ez még 2100-ra sem fog teljesülni.

Schmuck szerint Orbán Viktor hiányzott az iskolából, amikor az erdőkről tanultak, különben kormánya nem fogadta volna el ezt a „sorsrontó” rendeletet. Az LMP a jogszabály megsemmisítését kéri az Ab-tól – közölte Schmuck Erzsébet.

Az ügyben már nyilatkozott az agrárminiszter, Nagy István. 

Álságos és teljes hozzá nem értésről vagy ami még rosszabb, tudatos negatív hangulatkeltésről árulkodik egyes zöld szervezetek és az ellenzéki pártok rágalomhadjárata a fakitermelések szabályozásával kapcsolatban – írta közösségi oldalán Nagy István.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató