2022. szeptember 24. - Gellért, Mercédesz
EUR : 406.29
USD : 416.58
Időjárás ikon19°

Áramszünetekkel kell számolni Németországban az orosz szénembargó miatt

Ezt erősítette meg a Deutsche Welle tudósítója a rotterdami kikötőből, ahova eddig az orosz szénszállítmányok érkeztek. Németországban az orosz földgáz helyett részben szenet akarnak felhasználni, csakhogy ez most sokkal drágább.

Háromszor annyiba kerül most szén, mint egy évvel korábban, amikor még Németországban, éppúgy mint a többi uniós államban arról volt szó, hogy kivonják a szenet az energiahordozók közül, mert túlságosan is szennyezi a környezetet. Aztán kirobbant az energiaválság, és Putyin megkezdte háborúját Ukrajnában, emiatt az Európai Unió szankciós listára helyezte az orosz szenet is. Az importtilalom most kezdődött el: Rotterdam kikötője ezentúl nem fogad orosz szénszállítmányokat. Csakhogy Németország, Hollandia, Olaszország, sőt Lengyelország számára is fontos volt az orosz szén, amely az uniós import 45%-át jelentette. Most ezt megpróbálják pótolni Dél-Afrikából  Ecuadorból és Kolumbiából. Jóval drágább ez a szén, magasabbak a szállítási költségek is. Németországban egy plusz probléma is fennáll: alacsony a Rajna vízszintje. Ennek következtében a hajók csak egyharmadát szállíthatják a szokásos mennyiségnek, vagyis három hajó kell egy helyett, és ez lényegesen lassítja és drágítja a folyamatot.

A szén ideiglenes megoldás

A német kormány koalíciónak tagjai a Zöldek, akik a fenntartható fejlődés hívei és ellenzik a szén, az olaj és a földgáz felhasználását. Csakhogy az átállás hosszabb időt vesz igénybe, mint ahogy azt elképzelték. Ezért a leállásra ítélt szén erőműveket tovább működtetik, hogy elkerüljék az áramszüneteket.

Legfeljebb 4-5 évről lehet szó, amíg a szenet használjuk még az erőművekben - mondják a német szakértők.

Olaf Scholz kancellár arról beszélt, hogy “realisták vagyunk. Ismerjük a lakosság és az ipar szükségleteit. Célunk a folyamatos energia ellátás”.

Ez nem lesz könnyű - mutatnak rá a szakértők, mert az energiaválság következtében verseny alakult ki a piacon: ki hol és mennyiért tud olyan energiahordozót szerezni, amely pótolja az az uniós embargó kitiltott orosz szenet.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató