2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

A román diszkriminációellenes tanács beidézné Orbán Viktort

Magyarország miniszterelnökét beidézik meghallgatásra az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz (CNCD), miután Alexandru Muraru, a kormánykoalíciós PNL parlamenti képviselője feljelentést tett ellene a Tusványoson elhangzott, rasszistának nevezett kijelentései miatt – írja a Főtér.ro.

A portál kifejti, a feljelentésről Asztalos Csaba, a CNCD elnöke számolt be pénteken, kiemelve, hogy minden, a testülethez érkezett beadványt kötelesek megvizsgálni, bár ilyen eset még nem fordult elő. Hozzátette, az idézést Magyarország hivatalos bukaresti képviseletén, vagyis a nagykövetségen keresztül lehet megtenni.

A Főtér.ro felidézi, Alexandru Muraru PNL-képviselő csütörtökön jelentette be, hogy Orbán Viktor „rasszista” és „idegengyűlölő” kijelentéseket tett Tusványoson, amiért feljelentést tesz a CNCD-nél. Muraru érvelése szerint a magyar kormányfő diplomáciai mentessége nem érvényes olyan kijelentések esetén, amelyek a büntetőjog hatálya alá esnek, ráadásul az immunitás csak hivatalos látogatás esetében érvényes, Orbán azonban magánlátogatás keretében járt Tusványoson.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató