2022. október 03. - Helga
EUR : 421.41
USD : 428.57
Időjárás ikon19°11°

Adócsalásba bukhat bele Olaf Scholz német kancellár

A „CumEx-Files" botránnyal összefüggésben a hatóságok vizsgálják Olaf Scholz német szociáldemokrata (SPD) kancellár e-mailjeit. Scholz esetében azt gyanítják, hogy még Hamburg főpolgármestereként nyomást gyakorolhatott a helyi pénzügyi hatóságra annak érdekében, hogy ne hajtsák be a Warburg magánbankház trükközésből származó 47 millió euróját, megkárosítva ezáltal a városállam költségvetését. A pénzügyi hatóságot akkor Scholz párttársa, Peter Tschentscher vezette, aki jelenleg Hamburg szociáldemokrata főpolgármestere. Scholz a legfrissebb fejlemények kapcsán még nem szólalt meg, a szóvivője szerint a kancellárnak azonban „nincs titkolnivalója".

Arról ír az AFP francia hírügynökség a Hamburger Abendblatt című német lapra hivatkozva, hogy a „CumEx Files" elnevezésű, adócsalási botrány kapcsán az ügyészség már vizsgálja Olaf Scholz német szociáldemokrata (SPD) kancellár e-mailjet. Scholz 2015. január 1-től lebonyolított elektronikus levelezését nézik át.

A „CumEx-Files" botrányról 2017-től cikkezik a nemzetközi sajtó, a dolog lényege egy bankok által végrehajtott adóoptimalizálás, amely lehetővé teszi a külföldi befektetők számára, hogy csökkentsék az osztalék után fizetendő adójukat. Ez azonban komoly visszaélésekre adott lehetőséget.

AZ ÜGYBEN JELENLEG TÍZ ÁLLAMBAN FOLYIK NYOMOZÁS, NÉMETORSZÁGBAN MÁR TÖBB TUCAT BANKÁR, ÜGYVÉD ÉS PÉNZÜGYI TANÁCSADÓ ELLEN EMELTEK VÁDAT.

Az ügyészség még 2016-ban arra hívta fel Hamburg pénzügyi hatóságának a figyelmét, hogy adócsalás gyanújával nyomoznak a városban székelő Warburg magánbankház ellen. A pénzügyi hatóságot akkor Scholz párttársa, Peter Tschentscher vezette, aki jelenleg Hamburg szociáldemokrata főpolgármestere.

DACÁRA AZ ÜGYÉSZSÉG FIGYELMEZTETÉSÉNEK, HAMBURG VEZETÉSE KIFIZETETT 47 MILLIÓ EURÓNYI ADÓVISSZATÉRÍTÉST A WARBURGNAK.

Scholz ez idő tájt több alkalommal is találkozott a bankház tulajdonosaival, illetve az akkori vezetőjével, Christian Oleariusszal. 2017-ben

A WARBURG 45 EZER EURÓT ADOMÁNYOZOTT A NÉMET SZOCIÁLDEMOKRATA PÁRT HELYI SZERVEZETÉNEK.

WOLFGANG SCHÄUBLE AKKORI CDU-S NÉMET SZÖVETSÉGI PÉNZÜGYMINISZTER SZERINT A WARBURGNAK VISSZA KELLETT VOLNA FIZETNIE A 47 MILLIÓ EURÓT, DE EZ NEM TÖRTÉNT MEG.

A hatóságok most azt vizsgálják, hogy

SCHOLZ MÉG HAMBURGI FŐPOLGÁRMESTERKÉNT VAJON NYOMÁST GYAKOROLHATOTT-E A PÉNZÜGYI HATÓSÁGRA ANNAK ÉRDEKÉBEN, HOGY „ENGEDJE EL" A 47 MILLIÓ EURÓS VISSZAFIZETÉST, MEGKÁROSÍTVA EZÁLTAL A VÁROSÁLLAM KÖLTSÉGVETÉSÉT.

Az ügyben idén februárban egy Gerhard Strate nevű ügyvéd tett feljelentést Scholz és Tschentscher ellen. Az ügyvéd a baloldali politikusokat adócsalásban való bűnsegédlettel gyanúsítja.

A tavalyi szeptemberi szövetségi parlamenti választások után a házkutatást tartottak Scholz egyik hamburgi bizalmasánál, Johannes Kahrsnál, akinek a lakásán találtak 200 ezer eurót.

A GYANÚ ALAPJÁN JOHANNES KAHRS LEHETETT AZ ÖSSZEKÖTŐ A BALOLDALI POLITIKUS ÉS A WARBURG KÖZÖTT.

A 200 ezer euró eredete nem világos, az viszont biztosra vehető, hogy a már említett 45 ezer eurós Warburg-adomány jelentős része annál a szociáldemokrata párszervezetnél landolt, amelyet Kahrs vezetett.

Az üggyel kapcsolatban a berlini kancellária szóvivője, Steffen Hebestreit a Hamburger Abendblattnak azt nyilatkozta, hogy

Scholz nem tudott az e-mailjeit érintő vizsgálatról, és semmi titkolnivalója nincs.A kancellár a legújabb fejleményekkel összefüggésben személyesen még nem szólalt meg.

A botrány miatt Hamburg parlamentjében már korábban vizsgálóbizottság alakult, ami több alkalommal kihallgatta Scholzot, aki eddig következetesen tagadta, hogy nyomást gyakorolt volna a helyi pénzügyi hatóságra annak érdekében, hogy hagyjanak fel a 47 millió eurós adóbehajtással.

Részben a Johannes Kahrsnál talált 200 ezer euróval összefüggésben, pénteken egyébként ismét meghallgatja a kancellárt Hamburg parlamentjének vizsgálóbizottsága.

(Origo)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató