2022. október 02. - Petra
EUR : 421.41
USD : 428.57
Időjárás ikon19°11°

Az ukrán védelmi minisztérium már a krími tengerparton nyaraló oroszokat fenyegeti egy videóban

„Hacsak nem vágynak kellemetlenül forró vakációra, azt tanácsoljuk nagyra becsült orosz vendégeinknek, ne menjenek az ukrán Krímbe. Nincs annyi naptej, ami megvédené őket a jogtalanul megszállt területeken felszálló füsttől ”- írja csütörtöki, angol nyelvű posztjában az ukrán védelmi minisztérium.

A szöveg mellé videót is csatoltak, amiben felsorolják, mennyiféle úti célt választhattak volna az oroszok Törökországtól Kubáig, mégis a Krím-félszigetre mentek, amit kedden robbanások ráztak meg. A videóba egy zokogó orosz nőt is bevágnak, aki az angol felirat szerint azt mondja, nem akar elmenni a Krímből, annyira jó ott lenni.

Oroszország 2014-ben annektálta a Krím-félszigetet, amit Ukrajna továbbra is saját területének tekint, ezt a videó végén is egyértelművé teszik.

Oroszország a lőszerek gondatlan tárolásából adódó balesetként igyekszik beállítani a krími légitámaszpontján bekövetkezett robbanásokat. Ukrajna hivatalosan nem vállalta fel az akciót, de utalgat rá, hogy az ukrán hadsereg művelete volt. Ezzel együtt még mindig sok a kérdőjel a robbanás körül, ami talán a régen beharangozott herszoni ukrán offenzíva nyitánya is lehet.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató