2022. december 07. - Ambrus
EUR : 409.36
USD : 387.65
Időjárás ikon

Az észt kormányfő szerint a vízumtilalom fogja legyőzni Oroszországot

Érzékeny pontra sikerült rátapintani azzal a felszólítással, hogy az EU állítsa le a turistavízumok kiadását az orosz állampolgároknak – jelentette ki az észt kormányfő pénteken, miután kormánya szigorította az orosz beutazókra vonatkozó szabályokat. Kaja Kallas közölte: a felvetést követő heves reakciók az orosz elit részéről arra utalnak, hogy ez hatékony szankciós eszköz. Az észt kormányfő a tallinni rádióban fejtette ki álláspontját.

Tudni kell, hogy Oroszország lakosságának csak mintegy 10 százaléka utazik külföldre, főleg Moszkvából és Szentpétervárról, és pont ők azok, akiknek a véleménye számít otthon

– mondta Kallas. A politikus szerint ezt támasztja alá az is, hogy Dmitrij Medvegyev korábbi orosz elnök személyesen őt is megtámadta a Twitteren.

Ebből látszik, hogy ez az Achilles-sarkuk. Ez olyasmi, amitől nagyon tartanak, vagyis ez hatásos lehet

– fejtette ki Kaja Kallas.

Az észt kormány csütörtökön úgy döntött, hogy az Észtországban kiadott schengeni vízummal rendelkező orosz állampolgárok augusztus 18. után nem léphetnek be az országba. Kallas a rádióinterjúban arra is kitért, hogy az Oroszországból beutazók esetében nem egyenlő a terhek megoszlása az európai országok között.

Európa kitiltotta a légteréből az orosz repülőket. Így az oroszok csak három országon keresztül léphetnek be Európába; Finnországon, Észtországon vagy Lettországon át. Így nem tartom méltányosnak, hogy más schengeni országok kiadják a vízumokat, de a tényleges terheket nekünk, hármunknak kell viselnünk

– tudatta Kaja Kallas.

A schengeni övezetben érvényes vízum szabad mozgást tesz lehetővé az övezet mind a 26 tagországában.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató