2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Az Ukrajnába küldött német önjáró tarackok többsége üzemképtelen

A Nyugat által Ukrajnának szállított német PzH 2000-es ágyúk többsége már elromlott és javításra szorul – állítja Marcus Faber német Bundestag-képviselő, aki a közelmúltban Ukrajnában járt.



A politikus az NTV német hírtelevíziónak adott szerdai interjújában azt állította, hogy meglepődve értesült az ukrán védelmi minisztériumtól, hogy a Berlin és Amszterdam által Ukrajnának szállított 15 német gyártmányú PzH 2000-es önjáró tarackból mindössze öt működőképes még. Hozzátette, hogy a meghibásodások oka nem az orosz tűz, hanem az, hogy az ágyúkat “tömegesen használják” az ukrán fegyveres erők.

Bár Kijev hivatalosan még nem erősítette meg Faber kijelentéseit, a múlt hónapban a Der Spiegel arról számolt be, hogy Ukrajna arról tájékoztatta Németországot, hogy számos PzH 2000-es haubitz meghibásodott a kiterjedt használat után. A kiadvány szerint a német védelmi minisztérium úgy vélte, hogy a problémák a nagy intenzitású tüzelésből adódhattak, ami hatással lehetett a tüzérségi lövedékek töltőmechanizmusára. A Der Spiegel szerint a napi 100 lövés “magas lőintenzitásúnak” számít a tarackoknál.

Faber azt is kijelentette, hogy Kijev több pótalkatrészt kért a fegyverekhez, és “optimista”, hogy sikerül újra működőképessé tenni a tarackokat. Megjegyezte, hogy bár Németország már szállított Ukrajnának pótalkatrészcsomagokat, nem mindegyik volt megfelelő.

Rámutatott, hogy a pótalkatrészek nem mindig elegendőek, és a nagyobb javításokhoz speciális műhelyekre van szükség, vagyis az ukránok csak kisebb javításokat tudnak maguk elvégezni. Faber szerint Kijev már segítséget kért a saját javítóműhelyeik kiépítéséhez, hogy ne kelljen az országból kiküldeniük az önjáró tarackokat karbantartásra.

Németország eddig tíz PzH 2000-es páncéltörő ágyút szállított Kijevnek, míg Hollandia további ötöt, és további hármat ígért.

Eközben a német Krauss-Maffei Wegmann fegyvergyártó július végén megállapodást kötött az ukrán kormánnyal, amelynek értelmében a cég mintegy 100 PzH 2000-es páncélos-tarackot gyártana és szállítana Kijevnek – a der Spiegel jelentése szerint. A cég szóvivőjét idézve azt állították, hogy a fegyverüzlet értéke 1,72 milliárd dollár, ami majdnem háromszorosa annak a katonai segélynek, amelyet Berlin a kijevi erőknek küldött azóta, hogy Oroszország február végén megkezdte katonai műveletét.

Faber azonban rámutatott, hogy ezt a 100 tarackot csak jövő év végén fogják leszállítani Ukrajnának, és felszólította Berlint, hogy saját tartalékaiból küldjön fegyvereket Kijevnek, amelyeket aztán ukrán megrendelésre lehetne pótolni.

Németország korábban több ezer hordozható páncéltörő és légvédelmi rakétát, több tízezer páncéltörő aknát, valamint több millió lőszert szállított az ukrán erőknek. Kijev, sőt még a korábbi németországi ukrán nagykövet is bírálta azonban Berlint, amiért vonakodik katonai segélyt küldeni Ukrajnának, és a szállítások lassúsága miatt is bírálatok érték a német kormányt.

Moszkva többször figyelmeztette a Nyugatot, hogy ne küldjön fegyvereket Kijevnek, mondván, hogy ezzel csak meghosszabbítja a konfliktust és növeli az áldozatok számát.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató