2022. szeptember 24. - Gellért, Mercédesz
EUR : 406.29
USD : 416.58
Időjárás ikon19°

Vučić szerint Pristina szerb ellenes támadásokra készül

Tovább fokozódik a feszültség a Balkánon. Belgrád szerint a koszovói vezetés szerb ellenes akciókra, letartóztatásokra és gyilkosságokra készül Koszovó északi, szerb többségű területén, ezekben pedig az ukrajnai háborút használná ki a Szerbia elleni nemzetközi kampányra.Nem sok eredményt remél Aleksandar Vučić szerb elnök az augusztus 18-án, Brüsszelben esedékes koszovói miniszterelnökkel való tárgyalástól. Az államfő sajtótájékoztatóján arra figyelmeztetett, hogy szerinte Pristina meg akarja támadni Koszovó északi részét, ahol többségében szerbek élnek. Mindezt a „bűnözés elleni harc” égisze alatt tennék meg az albánok – írja a Magyar Nemzet.

Ennek részeként szerbek elleni letartóztatásokat és likvidációkat terveznek. Pristina az ukrajnai háborút használja fel arra, hogy kampányt indítson Szerbia ellen. Azt hazudják, hogy a szerbek támadást akarnak indítani, pedig ez pont fordítva van. Mi senkit nem akarunk megölni, békére és stabilitásra van szükségünk

– emelte ki a köztársasági elnök. Vučić nevetségesnek nevezte Albin Kurti koszovói miniszterelnök azon mondatait, hogy Belgrád a harcok kirobbantására készülne.

A szerbek és a koszovói albánok között a hónap elején élesedett ki újabb konfliktus, amikor is a pristinai kormány úgy határozott, hogy semmibe veszi a Belgrád által kiadott dokumentumokat, s azok helyett saját papírokat ad ki. Emellett vannak további megoldatlan kérdések is a két fél között. Ilyen például a már lassan tíz éve aláírt brüsszeli egyezményben foglaltak végre nem hajtása. Az albánok azóta sem tettek eleget az általuk akkor vállalt kötelezettségek egy részének. A szerbek leginkább azt kifogásolják, hogy még mindig nem alakult meg a koszovói Szerb Községek Közössége. Vučić szerint ennek valódi hatáskörei kell hogy legyenek.

Egyáltalán miért tárgyaltunk a Szerb Községek Közösségéről, ha annak Koszovó alkotmányával összhangban kell lennie? Mit érdekel minket, hogy mit ír az ő alkotmányukban, ha azt el sem ismerjük? Mi pedig azt gondoljuk, hogy a szerb alkotmányban foglaltak szerint kell lennie – és most akkor mi van?

– tette fel a kérdést a szerb elnök. Eközben a szerb Koszovó-ügyi iroda vezetője a belgrádi amerikai nagykövettel egyeztetett a konfliktusról. A találkozóról kiadott közlemény szerint Petar Petkovics leszögezte: Belgrád eltökélt szándéka, hogy a brüsszeli párbeszéd segítségével minden nyitott kérdést megoldjon.

Pristina nem hajlandó beszélni a szerb igazolványok és rendszámtáblák elismeréséről, és Kurti a Szerb Községek Közösségét sem akarja megalakítani, ehelyett szeptember elsejétől az általuk egyoldalúan hozott intézkedéseket alkalmaznák. Ez azt bizonyítja, hogy a koszovói kabinet nem akar hosszú távon békét és stabilitást a régióban

– olvasható a közleményben.

Az amerikai nagykövet a Belgrád és Pristina közti párbeszédről szólva ugyanakkor azt mondta, hogy személy szerint sokkal nagyobb esélyt lát arra, hogy valódi előrelépés legyen a két fél között, mint hogy újabb problémák lépjenek fel. – Nyilvánvaló, hogy mindkét oldalnak többet kell tennie a vitatott kérdések megoldásáért

– tette hozzá Christopher Hill.

(Magyar Nemzet)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató