2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.46
USD : 361.89
Időjárás ikon

Ferge Zsuzsa: A Fidesz szegényellenes politikát folytat, de itt nem lesz éhséglázadás,

Nagyon sírnak a kommunisták... Ferge Zsuzsa szociológus a Népszavának picsogott.

Ferge arról beszél az interjúban, hogy hiába a családbarát retorika, a Fidesz eddig is szegényellenes politikát folytatott, és akár százezer olyan család is lehet az országban, amelynek egyetlen jövedelme az alacsony és nem emelkedő családi pótlék. „A gyerekeket szolgáló adókedvezmény összege nő, de ez csak azoknak segít, akiknek van elég levonható jövedelmük.”

Ferge szerint a rezsicsökkentés visszavágása is a szegényeket érinti majd legfájóbban, mert az ő jövedelmükben a többi kiadáshoz viszonyítva is magas a rezsiarány.

„Az eddigiek alapján csak annyi valószínű, hogy – mint az eddigi kemény intézkedések esetében is – a jellemző magatartás a kormányzati cselekvésbe való belenyugvás, vagyis az elfogadás lesz.”
Ferge arról is beszél, hogy a tömeges elszegényedés azért sem vezet feltétlenül tömeges elégedetlenséghez, mert minél számosabb, annál természetesebbnek tűnik.

„Az éhséglázadásnak nem látom esélyét. Magyarországon 1956 óta nem volt tömeges aktív ellenállás a sze­génységet hátrányba hozó intézkedéseknél, a legindokoltabb esetekben sem.”
Ferge szerint a kormány tudatosan fordít egymással szembe különböző csoportokat, és rombolja a társadalmi egységet, láthatóan tart a társadalmi szolidaritástól, pedig valójában nincs mitől tartania.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató