2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Tüntető nőket vertek meg tálib harcosok Kabulban

Az afgán fővárosban, az oktatási minisztérium előtt demonstráló tömeget erőszakkal oszlatták fel az iszlamisták hatalomra való visszatérésének évfordulója előtt két nappal.

Negyven nő vonult az épület elé a munkához és a politikai részvételhez való jogot követelve, azt skandálva közben, hogy „kenyeret, munkát és szabadságot”, majd a tálibok a levegőbe lőttek és szétoszlatták őket. A Guardian beszámolója szerint néhány nőt, akik a közeli üzletekben kerestek menedéket, a tálibok üldözőbe vettek, majd puskatussal vertek meg, sokuk telefonját elkobozták. A nők közül sokan arcukat sem takarták el. Az AFP tudósítója szerint néhány újságírót is megvertek, akik a tüntetésről tudósítottak.

A tálib hatóságok korábban engedélyeztek néhány, az Egyesült Államok elleni demonstrációt, de a hatalomba visszatérésük óta egyetlen olyan gyűlésre sem adtak engedélyt, amin nők vettek volna részt. Az elmúlt egy évben a tálibok számos korlátozást vezettek be, a legtöbb ezek közül a nőkre vonatkozik. Lányok tízezreit zárták ki a középiskolákból, a nőknek pedig megtiltották, hogy visszatérjenek munkahelyeikre, ahogy azt is, hogy egyedül utazzanak, de a parkokat is csak a férfiaktól elkülönítve, adott napokon látogathatják.

Idén azt is bejelentették, hogy a nőknek nyilvános helyeken el kell takarniuk még az arcukat is. Néhány afgán nő kezdetben kisebb tüntetésekkel tiltakozott a korlátozások ellen, de a tálibok hamar elfogták őket, miközben tagadták, hogy őrizetbe vették volna a demonstráló nőket - írja a Guardian.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató