2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Vologyin: Ukrajna csődben van, elvesztette pénzügyi függetlenségét

Ukrajna elvesztette pénzügyi függetlenségét, mivel nyugati segítség nélkül nem tudja teljesíteni az állampolgárokkal szembeni kötelezettségeit – írta hétfőn Vjacseszlav Vologyin, az orosz Állami Duma elnöke.

A Telegramon Vologyin azt állította, hogy “a beszedett adók az ország költségvetésének mindössze 40%-át teszik ki”, amelynek több mint 60%-a a katonai kiadásokat fedezi. Ukrajna havi hiánya 5 milliárd dollárt tesz ki – emlékeztetett Volodin.

“UKRAJNA CSŐDBEN VAN” – KÖZÖLTE.

Ugyanezekről a számokról számolt be pénteken a Wall Street Journal.

A szóvivő véleménye szerint “Washington és Brüsszel segítsége nélkül Kijev már nem tudja teljesíteni az állampolgárokkal szembeni kötelezettségeit”.

“UKRAJNA ELVESZTETTE PÉNZÜGYI FÜGGETLENSÉGÉT” – ZÁRTA VOLOGYIN.

Az ukrán kormány hétfőn törvénytervezetet terjesztett elő az üzemanyagok kedvezményes adóztatásának eltörléséről. A Rada honlapján található indoklásban az áll, hogy “jelentős forráshiány van a közúti ipar finanszírozására”. A jogszabály célja, hogy “a hadiállapot idején” megteremtse a feltételeket “a gazdaság megfelelő működéséhez” és a jövedéki adókon keresztül a költségvetés bevételeinek növeléséhez.

Szerhij Marcsenko pénzügyminiszter az RBK Ukrajnának adott interjújában nemrég azt mondta, hogy a jövő évi költségvetés “rendkívül szűkös” lesz a “háborús körülmények” miatt.

“NEM LESZ OLYAN KIADÁS, AMELYET NE VIZSGÁLNÁNK FELÜL” – MONDTA.

Oleh Usztenko, az elnök gazdasági kérdésekben illetékes tanácsadója szerint Ukrajna állami költségvetési hiánya az év végére várhatóan eléri az 50 milliárd dollárt. Ez az ország GDP-jének mintegy 30-35%-a – mondta egy múlt havi tévéinterjúban, hozzátéve, hogy “ez háborús probléma”.

Kijev szerint havonta 5 milliárd dolláros segítségre van szüksége a nyugati támogatóktól. A Financial Times által idézett Usztenko azonban júliusban azt mondta, hogy a következő három hónapban havonta további 4 milliárd dollárra lenne szükségük ahhoz, hogy fedezni tudják a több millió ember sürgősségi elhelyezésének és lakásjavításának költségeit, valamint hogy finanszírozni tudják a munkahelyüket elvesztettek számára a minimális alapjövedelmet.

A Nyugat által Ukrajnának ígért támogatások és kölcsönök a vártnál sokkal lassabban érkeznek. Az Európai Bizottság által májusban javasolt 9 milliárd eurós hosszú távú hitelcsomagból eddig mindössze 1 milliárd euró érkezett meg. Február óta az EU 2,2 milliárd eurót biztosított.

Az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége július közepén jelentette be, hogy további 1,7 milliárd dollárt küld, így az ügynökség Ukrajnára fordított összkiadása elérte a 4 milliárd dollárt.

A múlt héten Ukrajna pénzügyminisztere azt mondta, hogy országa augusztusban 3 milliárd dollár, szeptemberben pedig további 1,5 milliárd dollár amerikai pénzügyi támogatásra számít. Marcsenko szerint a kifizetések egy 7,5 milliárd dolláros pénzügyi segélycsomag részét képezik, és “kritikus kiadások”, például az egészségügyi és nyugdíjköltségek finanszírozására fordítanák.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató