2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Az agrárminiszter megerősítette az őshonos fák védelmét

A utasítás szerint tilos a természetvédelmi vagy Natura 2000 területen az őshonos fák kivágása.

Az energiaválság miatt hozott, a tűzifaigények biztosításához szükséges szabályok jövő március végéig érvényesek, természetvédelmi területen pedig továbbra is tilos az őshonos fák tarvágása – erősítette meg miniszteri utasításban a kormány eddigi álláspontját Nagy István tárcavezető.

Az utasításban az szerepel, hogy 

természetvédelmi vagy Natura 2000 (...) őshonos fafajokból álló természetes (...) erdőben tarvágás nem végezhető”.

A miniszter az állami erdőkre vonatkozó utasításában kitért arra is, hogy a megnövekedett tűzifa-igény miatt a keresletet elsősorban akáccal kell kielégíteni, ez a fafaj ugyanis kitermelés után nyers állapotban is jól használható.

A miniszteri utasításról

A miniszteri utasítás a jogszabályi hierarchián kívül helyezkedik el, tehát nem jogszabály. A törvényben meghatározott tárgykörben ilyen normatív utasítást az Országgyűlés, a köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság, az alapvető jogok biztosa, az önálló szabályozó szerv, valamint a Miniszterelnökség és a minisztérium hivatali szervezetének vezetője (például a miniszter) adhat ki.

Fontos azonban, hogy a kormányrendelettel ellentétben a miniszteri utasítás az érintett szerv (például minisztérium) állományába tartozó személyekre kötelező, vagyis a minisztériumi hierchián kívül álló állampolgárokon jogilag nem kérhető számon.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató