2024. június 15. - Jolán, Vid
EUR : 397.66
USD : 371.92
Időjárás ikon26°13°

Az izraeli zászló meggyalázása miatt kitiltottak egy zenekart a Sziget Fesztiválról

A spanyol Tribade csapata vasárnap Izrael-ellenes feliratot festett a Szigeten egy izraeli zászlóra, ezért a szervezők a jövőben nem látják szívesen a fesztiválon őket. A rapbanda tagjai ellen a Tett és Védelem Alapítvány feljelentést tett.Vasárnapi koncertje után az Instagram-oldalán tett közzé egy videót a spanyol Tribade rapbanda arról, hogy a Sziget Fesztiválon megrongáltak egy sátorhoz kifeszített izraeli zászlót. A felvételen, amelyet időközben privátra állítottak, az látszott, hogy a zenekar tagjai „Free Palestine” és „Izrael nem létezik” feliratokkal látták el a zászlót, és egy péniszt is rajzoltak rá, azzal az utasítással, hogy „Kapjátok be ezt!”. Az eset nagy port kavart, és a fesztivál szervezőihez is eljutott a híre, amire a Sziget végül az Instagram-sztorijában reagált. 

A Sziget csaknem harminc éve indult, hogy olyan helyet teremtsen, ahol minden nemzet összejöhet a szeretet és a béke jegyében, és ez a cél továbbra is változatlan. A Tribade akciója szembemegy a nagyra becsült értékeinkkel a befogadásra és a tiszteletre vonatkozóan, mélységesen elítéljük ezt a gyűlöletkeltő tettet. A jövőben természetesen nem hívjuk vissza őket a fesztiválra

– olvasható a közleményben. 

Természetesen az ukrán rapper megnyilvánulása rendben volt...

A Tribade tagjai ellen a Tett és Védelem Alapítvány feljelentést tett. Közleményükben azt írják: 

Ez egy nagyon súlyos incidens, amely kimeríti az IHRA (Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség) új antiszemitizmus-meghatározását. Minden rendelkezésünkre álló eszközt be kívánunk vetni a magyarországi hatóságok előtt annak érdekében, hogy a bűnözőket elfogják és felelősségre vonják tetteikért.

A szervezet a zsidósággal szembeni gyűlölet érzelmi előkészítést megvalósító cselekmény okán tette meg a feljelentést közösség elleni uszítás (Btk. 332. §) bűncselekménye miatt.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató