2022. október 01. - Malvin
EUR : 421.41
USD : 428.57
Időjárás ikon21°13°

Büdösszájú Tordai zöldforradalmat hirdetett

A Párbeszéd zöld energiaforradalommal segítene. Az ellenzéki párt parlamenti határozati javaslatait a két társelnök ismertette hétfőn Budapesten, online sajtótájékoztatón.

Szabó Rebeka úgy fogalmazott: ma Magyarországon energia- és klímaválság van. Ebben pedig az Orbán-kormánynak súlyos a felelőssége, mert elhitette az emberekkel, hogy a „rezsihazugság” bőven elég arra, hogy megoldja az energiaellátással kapcsolatos problémákat, és a klímaválság megoldásával sem foglalkoztak – mondta. Szerinte az lenne fontos, hogy minden intézkedést az energia- és klímaválságra figyelemmel hozzon meg a kormány.

Közölte: a Párbeszéd parlamenti határozati javaslatot nyújt be azért, hogy már akár ezen a télen javuljon a magyarok energiaellátása. Ennek első és legfontosabb pontjaként nevezte meg azt, hogy az „erdőgyilkos rendeletet” vonják vissza.

További javaslataikat ismertetve Tordai Bence azt mondta: arra szólítják fel a kormányt, hogy Magyarország energiabiztonságának javítását ne a 20. század technológiáira, hanem a 21. század megújuló erőforrásaira alapozza.

Azt javasolják, hogy a kormány törölje el a szélerőművek telepítését korlátozó szabályokat, vagy legalábbis „észszerű mértékben” határozzák meg a védőtávokat. Szintén töröljék el a napelemes és a földhőrendszereket sújtó „termékdíjnak nevezett különadókat” – mondta, áfacsökkentést is szorgalmazva a területen.

Emellett kezdeményezik, hogy a kormány hozzon létre egy évi legalább 200 milliárd forintos keretet a lakóházak energetikai korszerűsítésére, az iskolákban pedig a szénszünet és a fatüzelésű kazánok helyett hőszivattyúkkal biztosítanák a fűtést.

Tordai Bence arról is beszélt, hogy információik szerint a magyar külügyminiszter az oroszoktól a szükséges 700 millió köbméter gáz helyett csak töredékmennyiségre kapott ajánlatot, miközben „legitimálja Putyin háborús rendszerét”.

Jelezte: a Párbeszéd ott lesz szerdán a civilek által az „erdőirtások” ellen és egy megújuló, fenntartható, zöld energiaforradalom érdekében szerveződő tüntetésén.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató